Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η ιστορία του Tiramisu και η συνταγή από την Osteria Pranzo στην Τήνο

Ένα άρθρο της Κικής Τριανταφύλλη - που τόσο συμπαθώ μέσα από τα άρθρα της - με έφερε κοντά στην ιστορία της γέννησης του Tiramisu.
'Οπως τη διηγείται ο 87χρονος σήμερα Πάολο Μπιζάτιν έχει ως εξής:
Μια χειμωνιάτικη νύχτα του 1953 στο Τρεβίζο της Ιταλίας, ο 24χρονος τότε Πάολο, αφού είχε απολαύσει το σεξ σ'έναν οίκο ανοχής, γύριζε σπίτι του κρατώντας ένα θεϊκό γλυκό με πυκνή κίτρινη κρέμα που του είχε προσφέρει η ξανθιά καλλονή μετά την ερωτική πράξη.
Ο γερο-Πάολο δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να πιστέψει πως το γλυκό εκείνης της βραδιάς θα εξελισσόταν στο πιο διάσημο επιδόρπιο του κόσμου!
Σύμφωνα με τον ιστορικό Αρμάντο Τρεβιζάν, το Τρεβίζο ήταν γνωστό από το Μεσαίωνα για τους παθιασμένους για ηδονές κατοίκους του. Ήταν γνωστό ότι συγκέντρωνε τους περισσότερους οίκους ανοχής σ'όλη την Ιταλία.
Οι οίκοι ανοχής της εποχής προσέφεραν ως κυρίως πιάτο στους πελάτες και στις "εργαζόμενες" το τιραμισού και όχι ως επιδόρπιο.
Εκείνη την εποχή το τιραμισού - στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τράβα με, σήκωσέ με - γινόταν πολύ εύκολα χτυπώντας κρόκους αυγών με ζάχαρη και σερβιριζόταν σ'ένα μεγάλο φλυτζάνι σ'όλους τους πελάτες. Το μασκαρπόνε, τα σαβουαγιάρ και ο καφές espresso προστέθηκαν αργότερα στη συνταγή.
Σύμφωνα με τον Τρεβιζάν, η προοπτική ήταν να επαναληφθεί η ερωτική πράξη και να έχει τζίρο το "μαγαζί". Γι'αυτό οι οίκοι ανοχής είχαν "συμβάσεις" με αγρότες της περιοχής ώστε να τους προμηθεύουν με φρέσκα αυγά καθημερινά.
Το 1958 όμως η κυβέρνηση κλείνει ξαφνικά τα "σπίτια" σ'όλη την Ιταλία. Παραδόξως με το κλείσιμο των οίκων ανοχής, το γλυκό τους "νομιμοποιείται" και μάλιστα γίνεται διάσημο σ'όλο τον κόσμο.
Ένα απ'τα παλιά εστιατόρια του Τρεβίζο, το "Le Beccherie" στην Πιάτσα Αντσιλότο, σώζει τη συνταγή και την κάνει γνωστή σ'όλο τον κόσμο.
Σήμερα οι ντόπιοι συνδυάζουν το τιραμισού μ'ένα αφροδισιακό ποτό που δημιουργήθηκε στο ιστορικό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Amorous Hostaria al Cavallino.
O bartender Αλεσάντρο Τονόν έχει δημιουργήσει το Fogliarossa.. ένα coctail από αφρώδες κόκκινο κρασί και έγχυμα πικρού κόκκινου ραντίτσιο που καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή. Το σερβίρουν σε γυάλινο ποτήρι με δύο φύλλα φρέσκου ραντίτσιο σε σχήμα καρδιάς.  Ρωτήστε τον bartender τη δική του εκδοχή σε ποιο σημείο του αντρικού σώματος ρέει μέσω του αίματος το ποτό!!!

Αλλά ας αφήσουμε την ιστορία και να περάσουμε σε μια απολαυστική συνταγή για τιραμισού του Βαγγέλη Αλβέρτη από την Osteria Pranzo στην Τήνο! Το μυστικό της επιτυχίας του είναι το μασκαρπόνε που φέρνει από πηγή που έχει βρει στην Ιταλία αλλά και μ'αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο όπως αυτό της εταιρείας Galbani, θα το απολαύσετε.
Υλικά:
400 γρ. μπισκότα σαβουαγιά
ρ
120 γρ. ζάχαρης
4 αυγά
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
1 πρέζα αλάτι
5 φλυτζανάκια espresso
1 σφηνάκι λικέρ Tia Maria
Γαρνίρισμα:
Κακάο σε σκόνη ή καφέ σκόνη ή τριμμένη κουβερτούρα
Τρόπος παρασκευής:
Ετοιμάζουμε τον espresso (5 φλυτζάνια) και τα 4 φλυτζάνια τα ρίχνουμε σε ένα φαρδύ μπολ. Προαιρετικά προσθέτουμε και λικέρ καφέ για πιο έντονη γεύση.
Βουτάμε τα μπισκότα μέχρι να νοτίσουν και τα στρώνουμε σε ένα ταψί.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε δυνατά με σύρμα ή στο μίξερ μέχρι ν'ασπρίσουν.
Σ'ένα άλλο μπολ χτυπάμε με ξύλινη κουτάλα το μασκαρπόνε μέχρι να γίνει λεία κρέμα και το αναμιγνύουμε με το μείγμα των κρόκων.
Ραντίζουμε τα μπισκότα με λίγο καφέ ακόμη (το ένα φλυτζάνι που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει) χωρίς όμως να χάσουν τη φόρμα τους κι από πάνω απλώνουμε μια στρώση κρέμας τυριού και στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε με κακάο κι από πάνω απλώνουμε άλλη μια στρώση μπισκότα σαβουαγιάρ με αντίθετη φορά απ'την πρώτη στρώση ώστε να μην υπάρχουν κενά. Αν δηλαδή η πρώτη στρώση ήταν οριζόντια, τώρα τα τοποθετούμε κάθετα.
Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και στρώνουμε πάλι την επιφάνεια με τη σπάτουλα.
Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες.
Όταν το βγάλουμε, γαρνίρουμε με κακάο ή σκόνη καφέ ή τριμμένη κουβερτούρα. Αν θέλουμε ατομικές μερίδες, γεμίζουμε μπολ ή μεγάλα φλυτζάνια και γαρνίρουμε αντίστοιχα.

Καλή σας απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου