Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Τα αγαπημένα μου ψαρομάγαζα!

* Κάβος - Ίσθμια
Ο "Κάβος" για μένα έχει μακράν το καλύτερο ψάρι και αξίζουν τα χιλιόμετρα ως το γραφικό κολπάκι στα Ίσθμια για να το απολαύσετε!
Ο Τάσος Βλάσσης συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που έστησαν εδώ και χρόνια οι γονείς του και η φήμη του μαγαζιού του ξεπερνά τα στενά όρια της περιοχής που βρίσκεται. Οι περισσότεροι ξέρουν το μαγαζί ως "Παγώνα, το όνομα της μητέρας του ιδιοκτήτη που θα την βρεις πότε στην κουζίνα και πότε στην πίσω αυλή να καθαρίζει και να ψιλοκόβει πατάτες που θα απολαύσεις σε λίγο τηγανισμένες αέρινα.
Ο "Κάβος" φημίζεται για το φρέσκο ψάρι του. Αναλόγως καιρού, θα βρεις ροφούς, στείρες, συναγρίδες, φαγκριά και μερικά ακόμη ψαρεμένα την ίδια μέρα ή την προηγούμενη από 600 γρ. έως 2,5 κιλά.
Το "must" πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα linguini με πετροσωλήνες με μια ελαφριά λευκή σάλτσα και λίγα τοματίνια.
Από ορεκτικά, carpaccio λαβράκι απίθανο, γαύρος μαρινάτος, φρέσκο καλαμάρι τηγανητό, άγρια χόρτα και φοβερή ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά.
Για το τέλος εκπληκτική καρυδόπιτα με παγωτό καϊμάκι (ζητήστε να σας κρατήσουν γιατί συνήθως εξαντλείται).
Η λίστα κρασιών μικρή αλλά με καλές επιλογές και house wine μοσχοφίλερο.
Η αναφορά στο blog πριν περίπου ένα χρόνο
Δείτε εδώ το site
Ίσθμια
Τηλ. 2741 0 37906

* Βαρούλκο
Όσα χρόνια κι αν πέρασαν απ'το πρώτο "Βαρούλκο" στη Διστόμου (1987), η υψηλή τεχνική και η δημιουργικότητα του Λευτέρη Λαζάρου παραμένουν αναλλοίωτες.
Ο μάγειρας που έβγαλε απ'την αφάνεια ταπεινά ψάρια όπως η πεσκανδρίτσα κι η κατσούλα και μας έκανε να τ'αγαπήσουμε.
Σ'ένα νέο χώρο πλέον εδώ και κάποια χρόνια, που εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα στο Μικρολίμανο, ο Λευτέρης κάνει δυνατό come back στον Πειραιά που τόσο αγαπάει.
Έχοντας δίπλα του το Γιάννη Παρίκο ("δικό του παιδί" όπως λέει ο ίδιος) και pastry chef τον εξαιρετικό Θοδωρή Μωϋσίδη, σερβίρει όλα τα καλούδια της θάλασσας.
Τι να πρωτοθυμηθώ από όσα έχω γευτεί κατά καιρούς απ'τα χέρια του Λευτέρη!
All time classic το καλαμάρι με πέστο βασιλικού σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας.
Το κριθαράκι με γαρίδες και Λημνιό κρασί βγάζει αρώματα θάλασσας.
Δεν ξεχνιούνται πιάτα όπως το τραγανό αυγό ποσέ με κρέμα πατάτας και τρούφα, η κοτσίδα ζαργάνας με σόγια και σταμναγκάθι, το μυρωδάτο χταπόδι σχάρας με μελωμένη τηγανητή μελιτζάνα ή το συκώτι πεσκανδρίτσας "σαν φουαγκρά" σε μια τραγανή κρούστα με σάλτσα από μέλι και σόγια.
Και τι να πω για το extreme ποτήρι του μαρτίνι που περιείχε κοκκινιστό πατσά με κρασί;
Και η νέα άφιξη, ένα μοντέρνο tapas bar, το "Bites & Wines" έρχεται να προστεθεί στα projects του Λαζάρου. Αναπάντεχοι συνδυασμοί με μικρές μπουκιές που τις συνοδεύουν διάφορα κρασιά σε ποτήρι από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα σε μενού που ξεκινά από €35 (χωρίς κρασί).
Η αναφορά στο blog είναι από Νοέμβριο του 2016 και απ'τη βραδιά με τα μέλη της ομάδας των Gastronomads (Μάρτιος 2017) που ο Λαζάρου έφτιαξε ένα πολύ ωραίο menu, δείτε το εδώ.
Το site του εστιατορίου.
Ακτή Κουμουνδούρου 52
Μικρολίμανο

* Τραβόλτα
"Τραβόλτα"... θα μου πείτε τι σχέση έχει ο Αμερικανός star με μια ψαροταβέρνα στο Περιστέρι!
Κι όμως ο ιδιοκτήτης του παλιού ουζερί "Πηγάδι" στο Περιστέρι ήταν γνωστός ως ο Λάκης ο Τραβόλτα για τις χορευτικές ικανότητές του και άφησε εποχή στα 80'ς.
Ο γιος του Ανέστης Λαμπρόπουλος αποφάσισε να αναβιώσει τον παλιό θρύλο και σε συνεργασία με τους αδερφούς Λιάκου (Base-Grill, Cookoovaya, Hoocut) να δημιουργήσει μια απ'τις πιο ψαγμένες ψαροταβέρνες στην Αθήνα.
Τα ψάρια προμηθεύονται από καϊκια που συνεργάζονται από Χαλκίδα και Κάλυμνο.
Ξεκινήστε με carpaccio από τσιπούρα με αχινό ή μπαρμπούνι ταρτάρ και φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χέλι τυλιγμένο σε λαρδί από μαύρο χοίρο.
Οι γαρίδες, τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι κωλοχτύπες, εδώ έχουν την τιμητική τους! Όπως και να τα παραγγείλετε, η ιωδιούχα γεύση τους θα σας απογειώσει.
Από την κατηγορία "Πρέπει να δοκιμάσεις" του καταλόγου, δοκιμάστε τη φρέσκια σουπιά με κριθαράκι και νιώτικη γραβιέρα, το σπετζοφάι με λουκάνικο σουπιάς και την τσιπούρα φρικασέ με άγρια χόρτα αυγολέμονο.
Από την κατηγορία "ωμοφαγία" έχετε να επιλέξετε μεταξύ σασίμι, carpaccio και ταρτάρ από ψάρια ημέρας.
Από μακαρονάδες ξεχωρίζουν η θαλασσομακαρονάδα και η θαλασσινή καρμπονάρα με καπνιστό χέλι και αυγοτάραχο.
Αν πάρετε μικρό ψάρι, το τηγάνι του είναι αέρινο και για ψητό ότι έχει ημέρας, θα το απολαύσετε ψημένο με μαεστρία!
Η σελίδα του στο fb
Αγ. Παύλου 33, Περιστέρι
Τηλ. 210 5719222

* Κόλλιας
Δεν είναι εύκολο να μετακομίζεις μετά από μια ολόκληρη ζωή και ν'αφήνεις πίσω αναμνήσεις και ένα μαγαζί που έγραψε ιστορία.
Ο Τάσος Κόλλιας όμως το τόλμησε και μετά από 22 χρόνια στα Ταμπούρια, μάζεψε τα υπάρχοντά του και το 2011 μετακόμισε στις όχθες της Συγγρού στο μέγαρο Τσάκου.
Το μότο του που παλιότερα ήταν πινακίδα - μια απ'τις πολλές που κοσμούσαν τους τοίχους του μαγαζιού - "Για όσους έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν κουλτούρα στο ψάρι", γράφτηκε στις μπλούζες των σερβιτόρων.
Εικόνες απ'το ταρατσάκι με τις γλαστρούλες και τα δίχτυα τα καλοκαίρια, έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου.
Ο νέος χώρος αρκετά πιο ανοιχτός και πιο μοντέρνος έχει τις γνωστές cult πινελιές του παλιού "Κόλλια" (πυροφάνια για φωτιστικά, βιντσιρέλα και δίχτυα και οι πινακίδες με τ'αστεία ρητά).
Μπαίνοντας μέσα βρίσκεσαι μπροστά στο "ψαράδικο" όπου στα ψυγεία του αντικρίζεις έναν απίστευτο πλούτο θαλασσινών.
Ο Τάσος Κόλλιας είναι γνώστης των ψαριών και σου εξηγεί με πάθος πως να τα ξεχωρίζεις.
Περνώντας στο "μεζεδοπωλείο" θα βρεθείς μπροστά σε μια σειρά από θαλασσινούς μεζέδες και μια μεγάλη συλλογή από τσίπουρα και ούζα.
Ανοίγοντας τα ψυγεία του, θα εκπλαγείς με τους θησαυρούς που κρύβουν! Ψάρια μεγάλα, ημέρας, που θα σου προτείνει να τα απολαύσεις ψημένα σε κρούστα αλατιού! Άκουσέ τον και θα τον δεις να σπάει με μαεστρία την κρούστα μπροστά σου και να σερβίρει το ψάρι, ζουμερό και άψογα ψημένο.
Και η περιήγηση τελειώνει στο "ζαχαροπλαστείο" με τα χειροποίητα σιροπιαστά γλυκά.
Στον Κόλλια έχω φάει τον καλύτερο φρέσκο γόνο καλαμάρι και την πιο καλοτηγανισμένη φρέσκια κουτσομούρα.
Οι μεζέδες του και τα λίγα μαγειρευτά έχουν μείνει στο παλιομοδίτικο στυλ μαγειρέματος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι γευστικά. Αλλά όταν έχεις τόσο καλό ψάρι, τα παρακάμπτεις για να το γευτείς.
Μπορεί να έχει μεγάλο ανταγωνισμό πλέον, αλλά παραμένει πάντα μια ιστορική ψαροταβέρνα και έχει ξεχωριστό χώρο στην καρδιά μου, τόσο για το φαγητό αλλά και για δικούς μου προσωπικούς λόγους...
Δείτε το site του "Κόλλια" εδώ
Λ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Π. Φάληρο
Τηλ. 210 9408620

* Ψαράδες
Λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια περίπου στη Ζησιμοπούλου στο Π. Φάληρο.
Ο χώρος άνετος, με διακόσμηση ευχάριστη και νησιώτικες πινελιές, μοιράζεται σε καπνιζόντων και μη. Το φαγητό στηρίζεται στις καλές πρώτες ύλες και το φρέσκο ψάρι που έρχεται πολύ καλά ψημένο και κρατάει τους χυμούς του. Καθημερινά θα βρείτε ότι πιο φρέσκο φέρει η ψαριά.
Έχω ξεχωρίσει το carpaccio φρέσκου ψαριού που είναι μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, την τριλογία με τις μπρουσκέτες (με μπακαλιάρο, σαρδέλα και καπνιστό σολομό), τη μοναδική σε υφή μους σολομού και το κριθαρότο με σουπιές και σπανάκι.
Εξαιρετική επιλογή επίσης η παέγια θαλασσινών με κρόκο Κοζάνης (σαφράν) που ευτυχώς δεν καλύπτει καθόλου τις γεύσεις όπως συνηθίζεται·  ένας απ'τους λόγους που αποφεύγω πάντα πιάτα με σαφράν στα εστιατόρια είναι γιατί είναι άστοχα (ευτυχώς υπάρχουν εξαιρέσεις) και οι γεύσεις καλύπτονται.
Προσεγμένη λίστα κρασιών σε τιμές που δεν ξεφεύγουν και εμφιαλώνουν και δικό τους που είναι αρκετά καλό.
Η σχέση ποιότητας-τιμής μοναδική και δύσκολα την βρίσκουμε σε ψαροταβέρνα.
Δείτε το site τους εδώ
Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 54, Π. Φάληρο
Τηλ. 210 9414888

* Κουρσάρος
Ο "Κουρσάρος" ξεκίνησε απ'τη Δροσιά, επεκτάθηκε στη Μύκονο σε μια όμορφη αυλή κοντά στο Ματογιάννι στη χώρα και εδώ και 1,5 χρόνο περίπου έριξε άγκυρα στο κέντρο της Αθήνας, Ομήρου και Βησσαρίωνος γωνία, εκεί που στεγάζονταν πριν κάποια χρόνια οι "7 Θάλασσες".
Μπαίνοντας έχεις την αίσθηση της αστικής αισθητικής του '50...
Το εστιατόριο σερβίρει απ'το μεσημέρι business lunch μέχρι αργά το βράδυ δείπνο· το sushi bar λειτουργεί μόνο βράδυ και το επιμελείται ο διάσημος Ιάπωνας chef Take. Δημιουργεί έργα τέχνης όχι μόνο με sushi αλλά και με ασιατική fusion κουζίνα. Μη χάσετε το salmon teriyaki on shrimp tempura.
Το κανονικό menu στηρίζεται στη μεσογειακή κουζίνα με επίκεντρο το ψάρι και τα θαλασσινά.
Οι επιλογές μία και μία! Ανάμεσά τους βελουτέ σούπα με ψάρι, ceviche λευκόσαρκου ψαριού, χτένια σωτέ με κουλί αρακά και τραγανό προσούτο, αχινοσαλάτα, λευκός ταραμάς με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ψητό καλαμάρι με sauce ταχίνι, ριζότο γαρίδας με λάδι λευκής τρούφας, φιλέτο λαβράκι με πουρέ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ και σπαράγγια.
Κλείστε το γεύμα σας με μια συναρπαστική lemon-pie και το λέω εγώ που δεν είμαι καθόλου fan αυτού του γλυκού!
Τιμές αρκετά τσιμπημένες, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε την κουζίνα του.
Η σελίδα του στο fb
Ομήρου 11 & Βησσαρίωνος, Αθήνα
Τηλ. 210 3600326

* Παράμαλο
Πολλοί από μας δεν υπολογίζαμε τα χιλιόμετρα ως τη Χαλκίδα για να απολαύσουμε τα καλούδια της θάλασσας στον θρυλικό "Τσαφ". Ο κατά κόσμον Θανάσης Σιδέρης θέλησε να έρθει πιο κοντά στο αθηναϊκό κοινό και πριν 4,5 χρόνια περίπου άνοιξε μαζί με το Γιάννη Ντόφη ένα ψαροεστιατόριο στη Νέα Κηφισιά με το όνομα "Παράμαλο" (παράμαλο είναι το κομμάτι της πετονιάς στο οποίο είναι δεμένο το αγκίστρι).
Στεγάζεται σε μια παλιά κηφισιώτικη μονοκατοικία και το καλοκαίρι βγάζει τραπέζια στη μεγάλη αυλή με τα πανύψηλα πεύκα.
Ως λάτρης των θαλασσινών, εδώ βρήκα τον παράδεισό μου.... καλόγνωμες, κυδώνια, βασιλικά στρείδια, γυαλιστερές (φοβερές οι ψητές με ελάχιστη μουστάρδα, λάδι, λεμόνι και μια δόση αχινού πάνω τους που απογείωνε τη γεύση).
Και εκτός αυτών, χταπόδι στα κάρβουνα, σαρδέλα φιλεταρισμένη, κουτσομούρες, γαρίδες, καραβίδες πανέ ή στα κάρβουνα, ένα τέλειο καλαμάρι στη θράκα και μια ταραμοσαλάτα άξια ειδικής μνείας.
Δεν λείπουν βέβαια τα μεγάλα ψάρια που έρχονται πάνφρεσκα απ'΄τον Ευβοϊκό.
Το φαγητό σας θα συνοδεύσετε με μια απ'τις πολλές ετικέτες ούζου ή τσίπουρου που έχει ο κατάλογος ή κάποιο καλό κρασί.
Το κέρασμα είναι γλυκό του κουταλιού και γαλακτομπούρεκο..και τα δύο σπιτικά!
Η σελίδα του στο fb

* Μαργαρώ
Απ'τις παλιότερες ψαροταβέρνες του Πειραιά, στο ίδιο σημείο απ'τις αρχές του αιώνα κι απ'τα τραπέζια της έχουν περάσει από εργάτες και υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιρειών μέχρι εφοπλιστές.
Σταθερή αξία εδώ και χρόνια, σερβίρει τρία πράγματα όλα κι όλα: φρέσκια γαρίδα ή καραβίδα τηγανητή, μπαρμπούνι ή λιθρίνι τηγανητό και την καλύτερη χωριάτικη ever!
Δεν κάνει κρατήσεις, περιμένουν όρθιοι σε ώρες αιχμής αλλά έχει ταχύτατο service και πάντα την ίδια ποιότητα.
Η αναφορά στο blog από Ιούνιο'17.
Λεωφόρος Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς
Τηλ. 210 4514226

* Τα Κανάρια
Η ψαροταβέρνα που έχει γίνει "talk of the town" για τις φοβερές γαρίδες της, είναι κρυμμένη σε κάποιο απ'τα στενά του Μοσχάτου· εδώ και χρόνια αποτελεί προορισμό για όσους ψάχνουν το αυθεντικό!
Ξεκίνημα με εξαιρετικές ελιές, τοματοσαλάτα με ξεφλουδισμένη τομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο που όμοιό του δύσκολα θα βρείτε και ψιλοκομμένο λάχανο με λεμόνι και λιωμένο σκόρδο.
Τα Κανάρια φημίζονται για τις απίθανες γαρίδες τους. Άλλωστε εκτός απ'αυτές δε θα βρείτε μεγάλη ποικιλία.. μόνο φρέσκο ψάρι, ψητό ή τηγανητό, αναλόγως τι έχει φέρει η ψαριά.
Μπορεί το περιβάλλον να μην σας εντυπωσιάσει (αν κι εγώ λατρεύω αυτού του είδους τα παλιά οικογενειακά ταβερνάκια, λες και τα ξέχασε ο χρόνος) αλλά είναι μια πολύ δυνατή επιλογή.
Όσον αφορά τις τιμές, δεν είναι οικονομικό αλλά αυτό που προσφέρει θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα!
Δείτε το site εδώ
Κανάρη 116-119, Μοσχάτο
Τηλ. 210 9422119







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου