Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Σκορπίνα - Ψυχικό

Ακούγοντας το όνομα "Σκορπίνα" σίγουρα σας έρχεται στο νου ένα κακομούτσουνο ψάρι γεμάτο αγκάθια... εμένα πάντως η λέξη μου θυμίζει την εκπληκτική λευκή σάρκα ενός ψαριού, που αν κάποιος ξέρει να το διαχειριστεί, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Ακόμη θυμάμαι μια εκπληκτική σκορπίνα στα κάρβουνα που πρωτοδοκίμασα πολλά χρόνια πριν, στα "Δίχτυα" στη Σαντορίνη, όταν εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι την έκαναν μόνο ψαρόσουπα.
Μ'αυτό το όνομα λοιπόν, άνοιξαν αρχές Γενάρη, οι ιδιοκτήτες της "Αθερίνας" (Νέα Ερυθραία) μαζί με το Θεσσαλονικιό σεφ Γιάννη Λιάκου, ένα εστιατόριο με θαλασσινά στο Νέο Ψυχικό.
Ο χώρος περιβάλλεται από τζαμαρίες, είναι λιτός, τα περισσότερα τραπέζια μεγάλα, στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα και η μορφή της σκορπίνας να φιγουράρει στους τοίχους του εστιατορίου.
Το service ακόμη υστερεί και χρειάζεται βελτιώσεις αλλά οι "παιδικές ασθένειες" δικαιολογούνται όταν δεν έχει κλείσει ακόμη δύο μήνες λειτουργίας.
Μπροστά απ'την ανοιχτή κουζίνα, ένας μεγάλος πάγκος με κάθε λογής ψάρια και οστρακόδερμα που φτάνουν στο εστιατόριο από Κάλυμνο, Αλόννησο, Καβάλα και Κυκλάδες.
Ο σεφ δίνει έμφαση στην εξαιρετική πρώτη ύλη, είναι γνώστης του ψαριού, "μαέστρος" στο φιλετάρισμα και σου δίνει την επιλογή να διαλέξεις τον τρόπο μαγειρέματος του ψαριού που σου "γυάλισε" από τον πάγκο.
Καθώς ξεφυλλίζουμε τον κατάλογο, το ψωμάκι έρχεται ψημένο (λευκό και μαύρο) συνοδευόμενο από δικό τους τουρσί με καρότο, πιπερίτσα και σέλερι. Εδώ έχω τις ενστάσεις μου γιατί το ψωμί αν μείνει λίγο, ξεραίνεται και ίσως θα ήταν προτιμότερο να έχουν 2 - 3 είδη φρέσκου ψωμιού. Ακόμη κι αν δεν παρασκευάζεται στο εστιατόριο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία εξαιρετικής ποιότητας στην αγορά.
Η αρχή ως γνωστό το ήμισυ του παντός!
Οι επιλογές πολλές και σίγουρα μας δυσκόλεψαν γιατί πραγματικά ήταν δελεαστικά τα περισσότερα πιάτα. Τι να πρωτοδιαλέξεις;
Ceviche από γαρίδες Αμβρακικού με εσπεριδοειδή και πιπεριές jalapenos, καραβίδα μαρινάτη με χοντρό αλάτι με μπρικ σολομού, χάβαρα (άγρια μύδια) ψητά, carpaccio σκορπίνας με καραβίδες, yuzu truffle sauce και αυγοτάραχο, tartare μπαρμπούνι, ταραμοσαλάτα, γαριδάκι συμιακό ή καλαμάρι κοντοσούβλι;
Τα σουδάκια με αυγοτάραχο Τρικαλινού, μαγιονέζα και μαύρη ταραμοσαλάτα επάνω, είχαν τελειώσει και δεν τα δοκιμάσαμε. Είχα διαβάσει ότι είναι φοβερά!
Το ριζότο πεσκανδρίτσας στο οποίο το λεμόνι ακουγόταν, είχε ξεφύγει στο βράσιμο.
Οι παπαρδέλες με τις καραβίδες σωστά βρασμένες και η σφυρίδα φρικασέ απ΄τα καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε.
Αφήσαμε για επόμενη φορά να δοκιμάσουμε ψάρι στην αυθεντική του μορφή, λιτό και εξαιρετικά ψημένο γιατί προτιμήσαμε τα δημιουργικά πιάτα του σεφ!
Τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Λαζάρου και θα βρείτε πάνω από 45 ετικέτες ελληνικού και ξένου αμπελώνα και 35 αποστάγματα.
Τα δύο γλυκά που δοκιμάσαμε ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν μετά από ψαροφαγία.. κιουνεφέ με εξαιρετικό μαστιχωτό τυρί και παγωτό (χωρίς πολύ σιρόπι) και ιρμίρ χαλβασί (σιμιγδαλένιος χαλβάς με βιολογικό γάλα, κουκουνάρια και παγωτό καϊμάκι).
Υπολογίστε γύρω στα €40-50 κατ'άτομο αναλόγως πάντα παραγγελίας.

Γρ. Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό
Τηλ.: 210 6722223

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου