Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Το FNL έφερε τη "Μαύρη Θάλασσα" για ένα βράδυ στην Εκάλη

Όταν η εβδομάδα ξεκινά μ'ένα γαστρονομικό event, σίγουρα σου φτιάχνει η διάθεση.
Δευτέρα βράδυ βρέθηκα στο Ecali Club, σ'ένα απ΄τα events που διοργανώνει κατά καιρούς το FNL.
Αυτή τη φορά στα πλαίσια της "Athens Wine Week", το εστιατόριο "Μαύρη Θάλασσα" της Θεσσαλονίκης με chef-patron τον Αλέκο Τοκίδη, φιλοξενήθηκε στο prive εστιατόριο του Ecali Club.
Δε θα έχανα με τίποτα την ευκαιρία να δοκιμάσω τη δημιουργική κουζίνα του, που στηρίζεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη και δικαιολογημένα βραβεύθηκε φέτος ως το κορυφαίο εστιατόριο για ψάρι στα FNL AWARDS.
Το καλωσόρισμα - με την είσοδό μας στο χώρο του Ecali Club - ήταν ένα ποτήρι σαμπάνια Veuve Clicquot Brut, η οποία συνόδευσε και τα πρώτα πιάτα μας που ήταν ένα εκπληκτικό ταρτάρ μπαρμπούνι και ένα carpaccio σφυρίδας.
Ο Ted Λέλεκας μας είπε δυο λόγια για το φημισμένο Οίκο Clicquot και για τη φοβερή δουλειά που έκανε η χήρα Clicquot, μια γυναίκα που έχει συνδέσει το όνομά της με έναν από τους μεγαλύτερους οίκους παραγωγής σαμπάνιας αλλά και με την ίδια την ιστορία του ποτού!
Στη συνέχεια δοκιμάσαμε τρεις διαφορετικές σαλάτες αντιπροσωπευτικές του μενού της "Μαύρης Θάλασσας". Mελιτζανοσαλάτα που το κάπνισμα της μελιτζάνας ακουγόταν όσο έπρεπε, ταραμοσαλάτα λευκή με εκπληκτική υφή και έξοχη καβουροσαλάτα, όλο άρωμα!
Ο Πάνος Δεληγιάννης μας ενημέρωσε ότι σε κάθε στάδιο του μενού θα γίνεται "παιχνίδι" με δύο διαφορετικά κρασιά.. ένα mineral κι ένα πιο αρωματικό, ώστε να δεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα με τα πιάτα.
Σ'αυτό το δεύτερο στάδιο, το μενού είχε φρέσκο ψητό καλαμάρι, μαστιχωτό και άψογα ψημένο, γαρίδες Θερμαϊκού ψητές και σαλάτα λαχανίδα.
Τα πιάτα συνοδεύτηκαν από το Logos Ζαφειράκη 2017 και Chardonnay βαρέλι, κτήμα Μίγας.
Όσο για το κυρίως, βελούδινη ψαρόσουπα (καθόλου όξινη όπως συνηθίζεται..) με ψάρι βραστό (η γεύση του έδινε την αίσθηση ψητού ψαριού με κρουστή σάρκα).
Τα κρασιά αυτού του σταδίου ήταν Σαντορίνη Δασκαλί 2014 (πολύ ιδιαίτερο και δεν το είχα δοκιμάσει) και Ch. Julia ασύρτικο 2017.
Το μενού έκλεισε με cheesecake με φράουλες που συνδυάστηκε με σαμπάνια Veuve Clicquot Rich από τον ίδιο οίκο με αυτή του απεριτίφ, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να σερβίρεται προσθέτοντας λίγα παγάκια.. ομολογώ ότι με ξένισε αλλά η γεύση της δεν αλλοιώθηκε.
Μετά από ένα τέτοιο δείπνο, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όποιον βρεθεί Θεσσαλονίκη, να δοκιμάσει τα καλούδια της "Μαύρης Θάλασσας".
Το κόστος κυμαίνεται αναλόγως τι θα παραγγείλετε από €40 έως και €80 το άτομο χωρίς κρασί, αλλά μπορεί να ξεπεράσει και αυτό το ποσό.
Τυχεροί οι Θεσσαλονικείς φίλοι που έχουν τόσο κοντά τους ένα τέτοιο εστιατόριο!

Νικ. Πλαστήρα 3
Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
231 0 932542

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου