Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Αθήρι (updated) - Κεραμεικός

Σ'έναν όμορφο κήπο επί της οδού Πλαταιών στον Κεραμεικό - τώρα που ανοίγει ο καιρός - ο Αλέξανδρος Καρδάσης σερβίρει γεύσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σαντορίνης και όχι μόνο.
Τον θυμάμαι στα πρώτα του βήματα ακόμη, όταν ξεκίναγε δειλά το 2004 απ'το πρώτο μαγαζί στον Κορυδαλλό.
Από τότε, έκανε άλματα πατώντας πάντα σταθερά πάνω στην παράδοση και τα ελληνικά προϊόντα.
Παρόλο που ήταν στην ομάδα του Πέσκια στο "48" τράβηξε ένα δικό του δρόμο στηριζόμενος σε αυθεντικές ελληνικές πρώτες ύλες κάνοντας στροφή προς την παράδοση χωρίς να απεμπολεί τις τεχνικές της υψηλής γαστρονομίας.
Την κουζίνα του Καρδάση, έχω δοκιμάσει αρκετές φορές και έχω κάνει αναφορά και παλιότερα στο εστιατόριό του, το "Αθήρι". Από την τελευταία μου επίσκεψη θεωρώ ότι διανύει την καλύτερη περίοδό του μαγειρικά.
Το καλωσόρισμά του μια σούπα καρότο, πορτοκάλι και ginger σε προϊδεάζει για το μενού που θ'ακολουθήσει.
Τη φάβα την αγάπησα στο Αθήρι από τότε ακόμη στην πρώτη της εκτέλεση στον Κορυδαλλό, που τη σέρβιρε με καπαρόφυλλα· την έχει εξελίξει εντυπωσιακά και τη συνδυάζει με καραμελωμένο κρεμμύδι και γλυκό τοματάκι.
Η σαλάτα με τα διάφορα ψάρια, κρέμα ταραμά, μπισκότο με τζίντζερ και σετσουάν, είναι ένα πιάτο δημιουργικό με εξαιρετική πρώτη ύλη και ωραία παρουσίαση.
Τα νιόκι σουπιάς με σπανάκι γλασέ και τηγανητά chips ρυζιού, επιδέχεται κάποιας βελτίωσης· θεωρώ ότι τα νιόκι δεν κρατούσαν όσο έπρεπε και έχαναν τόσο στην παρουσίαση όσο και στη γεύση.
Ο λουκουμάς μπακαλιάρου ήταν αέρινα τηγανισμένος και πολύ ωραίος ο συνδυασμός με την ελαφριά σκορδαλιά γλυκοπατάτας.
Το κριθαρότο με φρέσκια μαύρη τρούφα μαγειρεμένο σε ζωμό πορτσίνι ήρθε άψογα χυλωμένο και το κασέρι Ξάνθης του πήγαινε τρελά.
Το μοσχαρίσιο μάγουλο γάλακτος συνδυασμένο με χειροποίητες πέτουλες και γραβιέρα Αρκαδίας είναι ένα rustic πιάτο, ναι μεν πολύ νόστιμο αλλά και βαρύ συγχρόνως.
Η creme brulee με τρεις γεύσεις (πορτοκάλι-καρδάμωμο, ελληνικός καφές, καραμέλα) είναι ένα γλυκό που δε φεύγει ποτέ από τον κατάλογο και δικαίως· η ελαφριά γεύση του είναι ότι χρειάζεται κάποιος για να κλείσει το γεύμα του.
Δοκίμασα και αυτό με τα ψητά μήλα, μπισκότο ελαιόλαδου, καρότο confit, σάλτσα λεμόνι και σιρόπι δυόσμου αλλά θα έλεγα ότι τα υλικά δεν ήταν δεμένα μεταξύ τους αν και οι γεύσεις συνδυάζονταν πολύ καλά.
Η μους σοκολάτας με μπισκότο πραλίνας, σάλτσα βανίλιας και tuile φουντούκι, θα ικανοποιήσει απόλυτα chocoholics και μη!
Η λίστα κρασιού στηρίζεται στον ελληνικό αμπελώνα και είναι σωστά τιμολογημένη.
Κόστος γύρω στα €35 κατ'άτομο χωρίς κρασί.

Πλαταιών 15, Κεραμεικός
Τηλ. 210 3462983
                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου