Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Aleria - Ένα στολίδι στο Μεταξουργείο


Πως λέμε "Έρωτας απ'την πρώτη ματια"..  Η αίσθηση από τα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη στο "Aleria" στο Μεταξουργείο, είναι "έρωτας απ'την πρώτη μπουκιά"!
Με συγκλόνισαν οι δυνατότητές του από όταν δοκίμασα πολλά χρόνια πριν, μια μοναδική πατατόσουπα με τρούφα στο Breeze Cafe στην Αγ. Παρασκευή.
Μετά τη θητεία του δίπλα σε μεγάλους chef, όπως ο Arnault Bignon και ο Maurizio Santini και αφού πέρασε απ'τις κουζίνες της Σπονδής και του Boscetto και πέτυχε ένα μικρό θαύμα στο Breeze Cafe, καθιέρωσε την παρουσία του στο χώρο της γαστρονομίας στο εστιατόριο "Aleria".
Τα πιάτα του συγκλονιστικά, έχουν ταυτότητα, βαθιά νοστιμιά και σε κερδίζουν αμέσως.
Η σταθερότητα του φαγητού του, οφείλεται και στην ομάδα που έχει επιλέξει να δουλεύει μαζί του·
όμως είναι πάντα ο ίδιος στην κουζίνα και σπάνια θα τον δεις στη σάλα για να εισπράξει τα "μπράβο" που σίγουρα τα αξίζει και με το παραπάνω.
Το "Aleria" στεγάζεται σε ένα υπέροχο διόροφο νεοκλασικό στα σύνορα του Μεταξουργείου με τον Κεραμεικό, μια γειτονιά αχαρτογράφητη πριν μερικά χρόνια για τους Αθηναίους που αναζητούσαν το καλό φαγητό.
Ανακαινίστηκε με απόλυτο σεβασμό στη διάταξη του εσωτερικού χώρου και διακοσμήθηκε με φοβερή αισθητική· φωτοταπετσαρία τοίχου, κεραμικά γλυπτά, πίνακες συνδυασμένοι με το περι- βάλλον, πολυέλαιοι και ροτόντες κοσμούν το χώρο, αφήνοντας να διαφανεί το ιδιαίτερο γούστο του ιδιοκτήτη Νικηφόρου Κεχαγιαδάκη.
Ο Νικηφόρος είναι η ψυχή του εστιατορίου· με το γλυκό του παρουσιαστικό βρίσκεται εκεί και επι- βλέπει τα πάντα ώστε να κυλούν όλα ρολόι.  Αγαπάει ιδιαίτερα το κρασί και τον ενθουσιάζει να ανακαλύπτει νέους παραγωγούς.
Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Aleria, είναι μια γιορτή που συμμετέχουν όλες μου οι αισθήσεις, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται!
Το καλωσόρισμα σε προϊδεάζει για το τι πρόκειται να επακολουθήσει... σφαίρα από παντζάρι, δείγμα μανιταρόπιτας με τραγανό φύλλο και πατέ σε φύλλο ρυζιού.  Τα ψωμάκια που ζυμώνονται κάθε μέρα στο εστιατόριο είναι τριών ειδών (λευκό, μαύρο με καρύδι και ελιά και λευκό με κατσικίσιο τυρί).
Ξεκίνημα με ταρτάρ μυλοκόπι με γέμιση από ντολμαδάκι, περγαμόντο και κρέμα από αυγά αχινού. Θαλασσινό, ιωδιούχο, μοναδικό!
Μους κόκκινης κολοκύθας με καραμελωμένα κάστανα, απάκι και φρέσκια μαύρη τρούφα. O συνδυασμός της γλυκιάς κολοκύθας και των κάστανων ισορροπούσε ιδανικά με το αλλαντικό.
Το κουσκουσάκι μπουρδέτο με σκορπίνα, μύδια και καλαμάρι ήταν λίγο spicy και άφηνε φοβερή επίγευση.
Πειρασμός η χορτόπιτα με κρέμα φέτας και τραφανό φύλλο, πιάτο που έχει κάνει πολλούς να παραμιλούν.
Τα κεφτεδάκια Ω3 είναι ταρτάρ μοσχαριού με κρούστα καβουρμά, κρέμα γιαούρτι-wasabi και ζελεδάκια ούζου.  Είναι ιδιαίτερο πιάτο και οι γεύσεις δεν καλύπτουν η μία την άλλη.
Το αρνάκι λιώνει στο στόμα και συνοδεύεται με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερυ και καπαρόμηλα.
Και το καλύτερο παστίτσιο ever, σήμα κατατεθέν του chef, είναι αυτό που σερβίρεται στο Aleria. Χοντρό μακαρόνι με ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και μια μπεσαμέλ ρευστή να πλημμυρίζει μοναδικά τα υπόλοιπα υλικά και να απογειώνει τη γεύση.
Το επιδόρπιο ελαφρύ και ιδανικό για κλείσιμο ενός υπέροχου γεύματος.. ρυζόγαλο με τραγανό ρύζι και κρέμα βανίλιας το οποίο συνοδευόταν με σορμπέ.
Μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με κρασί από την πλούσια λίστα που διαθέτει το εστιατόριο.
Η παραγγελία σας μπορεί να είναι a la carte αλλά για να έχετε μια καλή άποψη της μαγειρικής του Ξενάκη, αφεθείτε στα χέρια του! Επιλέγει για σας τα καλύτερα πιάτα του και προσφέρει δύο μενού degustation με fix τιμή.  Μπορείτε να τα συνδύασετε με τα προτεινόμενα ποτήρια κρασιού.
Ο Ξενάκης έχει βραβευθεί και έχει πολλές διακρίσεις αλλά για μένα αυτό που μετράει, είναι το τίμιο και ποιοτικό φαγητό που προσφέρει και μαζί με το εξαιρετικό service, σε κάνει να θες να γυρίσεις σύντομα στο εστιατόριο!
Τιμές € 40-50 κατ'άτομο χωρίς κρασί.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 57
Μεταξουργείο
Τηλ.: 210 5222633

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου