Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

"'Ηταν ένα Μικρό Καράβι" - Τήνος

Ένα "μικρό καράβι" αλλιώτικο από τ'άλλα βρίσκεται στο κέντρο της χώρας της Τήνου για να σας ταξιδέψει με τη δημιουργική του κουζίνα!
Μπορεί να το προσπεράσεις και να μη δώσεις σημασία στη φωτεινή επιγραφή με την επωνυμία, αλλά όταν το εντοπίσεις και προσπεράσεις το μακρύ χρωματιστό διάδρομο, τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στην αυλή του ονείρου.  Στολισμένη με όμορφα μικρά φαναράκια, μια ελιά, γλάστρες με όμορφα φυτά τριγύρω, χαμηλός φωτισμός και διακριτική μουσική· μια όαση που σε προδιαθέτει για το τι θα ακολουθήσει...
Αλλά κι αν ο καιρός δε βοηθήσει και είναι ψυχρός, ο εσωτερικός χώρος είναι εξίσου όμορφος και ζεστός· όμορφα μικρά καραβάκια κοσμούν τον ένα τοίχο πάνω απ'τον καναπέ με τις πολύχρωμες μαξιλάρες.
Ο ιδιοκτήτης και chef του εστιατορίου, Αντώνης Ψάλτης, έχει εξελίξει την κουζίνα του χρόνο με το χρόνο.  Με προϋπηρεσία στο Balthazar και στο 48 δίπλα στο Χριστόφορο Πέσκια, έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά και δικαιώνει όσους τον θεωρούν από τους ανερχόμενους δημιουργικούς chef.
Μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα, οι πρώτες ύλες του είναι εξαιρετικές και αναλόγως εποχής, αναζητά ότι πιο φρέσκο στην αγορά για τα δημιουργικά πιάτα του.
Το καλωσόρισμα της βραδιάς ήταν ένα μικρό φλυτζανάκι με βελουτέ λαχανικών· μια μικρή εισαγωγή στον κόσμο των γεύσεων του Αντώνη πριν φτάσουν στο τραπέζι τα ψωμάκια ζυμωμένα με θυμαρίσιο μέλι και ελαιόλαδο και τα τυρόψωμα με πέτρωμα και γραβιέρα.
Αν και τις σαλάτες ενός καταλόγου συνήθως τις προσπερνώ γιατί δεν έχουν τίποτα το δημιουργικό, στο "'Ηταν ένα Μικρό Καράβι" δεν ήξερα ποια να πρωτοδιαλέξω· μαρούλι με λούζα, πελτέ κυδώνι και αμύγδαλα? Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πετιμέζι ή άγριες αγκινάρες με καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνιθο?  Όποια κι αν επιλέξετε, η φρεσκάδα και ο συνδυασμός των υλικών, θα σας αποζημιώσουν.
Στα ορεκτικά πάλι, στάθηκα σε 3-4 αν και όλα ήταν πολύ δελεαστικά. Η ζεστή πατατοσαλάτα με κιμά λουκάνικο και τηγανητό αυγό θα ενεργοποιήσει όλους τους γευστικούς σας κάλυκες.
Στα must ο τραχανάς με τηνιακό τυράκι και δυόσμο, η λακέρδα με φακές και άγριες καρύδες και η ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και λάδι άνιθου.
Το ριζότο ημέρας ήταν με μανιτάρια και εκτός από το εξαιρετικό χύλωμα, ήταν και πολύ αρωματικό.
Μη χάσετε τα ραβιόλια με κουνέλι και σάλτσα στιφάδο που πολλοί ορκίζονται στο όνομα του πιάτου.  Εξίσου καλά και τα σκιουφιχτά μακαρόνια με σκορδάτο λουκάνικο, σάλτσα τομάτας και γραβιέρα.
Το κατσικάκι ή αρνί (αναλόγως τι θα βρει στην αγορά) συνοδεύεται με πλιγούρι και το μοσχαράκι του καταλόγου είναι γιουβέτσι.
Και για όσους θα προτιμήσουν ψάρι, ψαρόσουπα με ψάρι ημέρας (τη συγκεκριμένη βραδιά είχαν μπακαλιάρο) σκέτη απόλαυση, ή ψάρι ημέρας με χόρτα εποχής και σάλτσα λεμονιού!
Ο βραστός μπακαλιάρος πάνω σε ρεβυθοσαλάτα με ζαφορά δεν ήταν του γούστου μου.
Για επιδόρπιο, αξίζει να δοκιμάσετε το ριζότο/ρυζόγαλο με βανίλια και ελληνικό καφέ· καμία σχέση με όποιο ρυζόγαλο έχετε δοκιμάσει ως τώρα!! Εναλλακτικά τυρόπιτα με θυμαρίσιο μέλι και κανέλα ή μους πορτοκάλι με τραγανά φύλλα!
Η κάβα του εστιατορίου είναι αφοσιωμένη στην προβολή και ανάδειξη του τόπου και την έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης/chef.  Θα βρείτε κρασιά από Τήνο, Σύρο, Σαντορίνη και κάποια ακόμη που ξεχνώ, πολύ καλά κοστολογημένα.
Δοκιμάσαμε μια εξαιρετική μαλαγουζιά Volacus και ένα ασύρτικο T_oinos εξίσου καλό!
Μπορείτε να τα συνδυάσετε με ποικιλία τυριών από Τήνο, Σύρο, Νάξο, Ίο, Μύκονο και άλλα.
Χωρίς τα ποτά, υπολογίστε γύρω στα €20-25 το άτομο.  Εξαιρετική σχέση ποιότητος-τιμής!

Τριών Ιεραρχών
Χώρα Τήνου
Τηλ. 2283 0 22818




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου