Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

CTC - Η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στα 28 του κέρδισε το 1ο βραβείο για νεαρούς σεφ σε διεθνή διαγωνισμό της San Pellegrino στο Τελ Αβίβ, πριν περίπου 2,5 χρόνια, με το πιάτο του "Κρητική σαλάτα με παγωτό από επτάζυμο ψωμί"!
Μετά από αυτή την επιτυχία και αφού έχει βραβευθεί 3 φορές με Χρυσό Σκούφο στο "Calypso" του Elounda Peninsula, ανοίγει την άνοιξη του 2015 το δικό του εστιατόρια - 30 μόλις θέσεων - στα Ιλίσια κι έρχεται να ταρακουνήσει τα εγχώρια ύδατα της γαστρονομικής σκηνής.
Το "CTC" (παιχνίδι με τα αρχικά που αν τα προφέρεις βγαίνει η λέξη ΣΙΤΙΣΗ) είναι ένας λιτός χώρος που το ντεκόρ έχει επιμεληθεί η Πένυ Μπαρτζώκα και μπαίνοντας έχεις την αίσθηση των σαλονιών '60s - '70s όπως τα βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες.  Τη σπιτική αύρα του χώρου ενισχύουν τα λιτά φωτιστικά, το μοναστηριακό τραπέζι και οι γκρίζες κουρτίνες.
Η ανοιχτή κουζίνα σε φέρνει πιο κοντά στο σεφ και στην ομάδα του· θαύμασα την άρτια τεχνική και τον τρόπο που κινούνται μέσα στην κουζίνα.  Τα πιάτα που σερβίρεται το φαγητό έχουν πολύ ιδιαίτερα σχέδια και κάποια απ'αυτά είναι δημιουργίες του Σαντορινιού μαρμαρογλύπτη Γρηγόρη Κουσκουρή.
Οι ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας από το Αθηνόραμα, ήταν η αφορμή για να επισκεφτώ το "CTC" ακόμη μια φορά.
Το τραπέζι μας ακριβώς δίπλα στο παράθυρο της ανοιχτής κουζίνας απ'όπου βγαίνουν τα μικρά αριστουργήματα.
Και το ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων ξεκινά με πρωταγωνιστές τα αρώματα, τις υφές και τα χρώματα· συνταξιδιώτες μας ο σεφ και η ομάδα του... το καράβι έπλευσε σε λιμάνια που μας ξύπνησαν γεύσεις βαθιά ξεχασμένες αλλά και εντελώς πρωτόγνωρες που χάρισαν στους γευστικούς μας κάλυκες μοναδικές απολαύσεις!
Το μενού αποτελείτο από 9 πιάτα, τα οποία μας τα παρουσίαζε ο ίδιος ο σεφ ή κάποιο από τα παιδιά της ομάδας του· τα πολύ ιδιαίτερα σκεύη σερβιρίσματος συμμετείχαν με το δικό τους τρόπο στην παρουσίαση του κάθε πιάτου.
Το amuse busche ήρθε στο τραπέζι μας σε δύο ξύλινους δίσκους· ο ένας είχε ψωμί με βότανα (2 λεπτές φλοίδες σαν ρυζόχαρτο στερεωμένες σε ένα σωρό από στάρι) που συνοδεύονταν με μαγιονέζα από καμένο βούτυρο σερβιρισμένη σε ένα κατσαρολάκι μινιατούρα· ο άλλος είχε καψαλισμένο καλαμπόκι και μια μπουκιά σε μορφή καρυδιού με γέμιση ρόκα παρμεζάνα σερβιρισμένη πάνω σε ολόκληρα ακαθάριστα καρύδια. Η ιδέα, η εκτέλεση, η παρουσίαση σε προϊδέαζαν για το τι θα επακολουθήσει!
 Αμέσως μετά μια πορσελάνινη παλάμη ήρθε να μας προσφέρει chips από μελάνι σουπιάς με πουρέ αντζούγιας και μια σταγόνα από μους λεμόνι· έντονη ιωδιούχα γεύση στο στόμα και έκρηξη αλμύρας από την αντζούγια.


Σ'ένα μικρό κομμάτι ξύλινου κορμού έβαλαν χοντρό αλάτι και δίπλα του ένα ζεστό ψωμάκι ζυμωμένο με ξινόγαλο, σουσάμι και παπαρουνόσπορο· δίπλα ακριβώς ένα μαρμάρινο μπολάκι γεμάτο με παρθένο ελαιόλαδο Avalis απ'το Ναύπλιο μας προκαλούσε να βουτήξουμε το ψωμί πριν το απολαύσουμε.
Μέσα σ'ενα δισκάκι με βότσαλα και κοχύλια, σερβιρισμένος μέσα σ'ένα όστρακο έρχεται ο τραχανάς με καπνιστά μύδια, φύκια wakame και αφρό θαλασσινό.  Γεύση από θάλασσα σε κάθε μπουκιά.
Και το σκηνικό συνεχίζει να είναι θαλασσινό και τώρα μας ταξιδεύει προς Σαντορίνη γιατί το πιάτο που φτάνει στο τραπέζι, είναι μαύρο σαν κρατήρας ηφαιστείου που από μέσα του αναδύεται μια βελουτέ καλαμποκιού αρωματισμένη με αστακό, αφρό από τρούφα και περγαμόντο· ένα πιάτο με εκπληκτικά αρωματικά ξεσπάσματα που συνοδευόταν με ψωμάκι ζυμωμένο με ελαιόλαδο και μελάνι σουπιάς.
Κι οι θησαυροί της θάλασσας δεν έχουν τελειωμό κι ο Τσιοτίνης φαίνεται πως τους αγαπάει ιδιαίτερα· το επόμενο πιάτο ήρθε σ'ένα μπολ που στο καπάκι του είχε chips από καλαμάρι με λίγη μαγιονέζα από μελάνι και τσορίθο.  Ανοίγοντάς το αποκάλυψη οι ταλιατέλες από καλαμάρι σε κονσομέ από καλαμάρι - μπεϊκον.
Επόμενο πιάτο μυλοκόπι με κρούστα λιαστής τομάτας, φάβα και ένα ιδανικά χυλωμένο ριζότο με φάβα και τσορίθο, συνδυασμένο με έναν αφρό αγριομάραθου.  Το ψωμάκι από αλεύρι ζέας, λεμόνι, τζίντζερ και καρύδια που συνόδευε το πιάτο, του ταίριαζε απόλυτα.
Και αφήνοντας τη θάλασσα, το μενού περιελάμβανε ίσως την καλύτερη εκδοχή αρνιού που έχω δοκιμάσει· σιγοψημένος αρνίσιος λαιμός πάνω σε τηγανίτα από ξινόχοντρο, πουρέ αγκινάρας, αγκινάρα κονφί και κρέμα μυρωδικών.  Μια υποψία αλμύρας στόλιζε το πιάτο και πρόσθετε στη γεύση του. Πιάτο αναφοράς κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Ως pre-dessert, για να αλλάξει τη γεύση μας πριν το γλυκό (αν και καθόλου δεν ήθελα να χάσω τις γεύσεις που απόλαυσα) ήρθε ένα σορμπέ λεμονιού με ζελεδάκια λεμόνι και πέστο εστραγκόν· η οξύτητα και η πικράδα του σε προετοίμαζαν για το γλυκό που ακολούθησε...
Σορμπέ γιαουρτιού - βιολέτας με μαρέγκες βιολέτας ισορροπούσαν ιδανικά πάνω σε μια γλυκιά κρέμα λευκής σοκολάτας με καραμελωμένα κόκκινα φρούτα.
Όσο για το τέλος ήταν πολύ Hi - Tech· ένα δροσερό μακαρόν mojito με έντονη γεύση δυόσμου και πάνω σε πλάκα λευκής σοκολάτας, αποτυπωμένο τον κωδικό QR με μεταξοτυπία.  Το σκάναρες με το κινητό και σου αποκάλυπτε σε PDF το μενού που μόλις είχες γευτεί!  Πόσο πιο εντυπωσιακό φινάλε???

Η λίστα κρασιών πλούσια με επιλογές τόσο απ'τον ελληνικό όσο και το διεθνή αμπελώνα.
Το service φιλικό και καλά ενημερωμένο· ευτυχώς καθόλου στημένο όπως έχουμε συνηθίσει ως τώρα σε καλά εστιατόρια.
Τιμές κατ'άτομο γύρω στα €80 χωρίς κρασί.

Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27
Ιλίσια
Τηλ.: 210 7228812

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου