Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Φάρμα - Έρχεται και κάνει την ανατροπή στη Φτελιά με το ένδοξο γαστρονομικό παρελθόν!

Η Φτελιά εδώ και χρόνια είναι γνωστή σε όλους για τους αέρηδες αλλά και ως γαστρονομικός προορισμός. Πολλά χρόνια πίσω "Η Ρένα της Φτελιάς" ένα απ'τα πιο γνωστά εστιατόρια της Μυκόνου, μάζευε στην παραλία της Φτελιάς όλο τον κόσμο.
Φέτος μέσα Ιουλίου, ένα άλλο εστιατόριο με το όνομα "Φάρμα" έρχεται να κάνει την ανατροπή προτείνοντας μια σειρά από πιάτα που ο σεφ δημιουργεί, χρησιμοποιώντας αυθεντικές πρώτες ύλες απ'το μποστάνι τους ή απ΄τα γύρω νησιά.
Μπορεί κάποιοι να γελάσουν που σ'ένα νησί σαν τη Μύκονο, ο σεφ Γιώργος Βενιέρης μαγειρεύει χωρίς να χρησιμοποιεί πουθενά ζάχαρη παρά μόνο μέλι ή πετιμέζι! Στο εστιατόριο διαθέτουν μόνο ελληνικά προϊόντα· αντί coca-cola έχουν μόνο Green-cola και πορτοκαλάδα ελληνικής εταιρείας όπως και μπύρες.
Η "Φάρμα" είναι μια γαστροταβέρνα με χαρακτήρα και αυτό το καταλαβαίνεις μόνο αν δοκιμάσεις την κουζίνα της. Είναι πολύ καλύτερη απ'αυτό που περίμενα πριν δοκιμάσω τις γεύσεις της.
Στη "Φάρμα" αναβιώνει η τοπική κουζίνα με τις δημιουργικές πινελιές ενός ικανού σεφ. Και εκεί που πρέπει, ο σεφ κάνει τόπο στην παράδοση· δυο παραδοσιακές πίτες του νησιού, κρεμμυδόπιτα και μελόπιτα φτιάχνονται για το μαγαζί από παλιά ντόπια νοικοκυρά! Πιστέψτε με είναι από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει (με ντόπια τροβολιά και λαρδί) και δεν διστάζω να το πω γιατί έχοντας καταγωγή απ΄το νησί, έχω γευτεί τέτοιες πίτες από πολλές νοικοκυρές μαστόρισσες του είδους.
Τι να πω για τη λαδένια? Απλώς υπέροχη! Αν σας αρέσει η ιταλική φοκάτσια, αυτή είναι σκάλες ανώτερη· αφράτη ζύμη με χοντροκομμένο κρεμμύδι πάνω και φρέσκια τομάτα.
Ψωμί στα κάρβουνα σερβιρισμένο με αχινό· κάθε ιωδιούχα μπουκιά κάνει τους γευστικούς κάλυκες να τρέμουν!
Η ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και φλούδες λεμονιού είναι πολύ καλή, αλλά αυτή που δεν πρέπει να χάσετε είναι η σκορδαλιά! Ακόμη κι αν δεν σας αρέσει, εδώ πρέπει να δοκιμάσετε· ελαφριά γεύση από σκόρδο, πράσινο χρώμα λόγω των μυρωδικών, απίστευτη γεύση που της δίνει το ψιλοκομμένο καρύδι και το μέλι... αυτό το πιάτο, θα το παραγγέλνω κάθε φορά που θα είμαι στη "Φάρμα"!
Τα ξιδάτα αυγά με σκόρδο και λούζα (τοπικό αλλαντικό) είναι πολύ ιδιαίτερο πιάτο και αξίζει να το δοκιμάσετε.
Η γλύκα απ'τα τοματίνια ισορροπούσε ιδανικά με τη γεύση από το ξινότυρο και τα ψητά κολοκύθια με την καπνιστή μελιτζάνα και ξινότυρο ήταν εξαιρετικός συνδυασμός.
Βέβαια πολλά απ'τα πιάτα που αναφέρω μπορεί να μην τα βρείτε· ο κατάλογος αλλάζει καθημερινά αναλόγως τι θα βρούν απ'τους προμηθευτές τους απ'τη Μύκονο και τα κοντινά νησιά.
Όπως για παράδειγμα, δεν υπήρχε τη μέρα που πήγα, το αρνάκι στον ξυλόφουρνο με ρεβίθια και δεντρολίβανο. Ήταν όμως έξοχο το κοκκινιστό κουνελάκι με πατάτες τηγανητές καθώς και το κεμπάπ προβατίνας.
Το φινάλε με τους σπιτικούς λουκουμάδες (τραγανοί εξωτερικά και αφράτοι εσωτερικά) περιχυμένοι με το μέλι να ευωδιάζει και η σπιτική μελόπιτα, ολοκλήρωσε το απολαυστικό γεύμα!
Η "Φάρμα" ξαναγυρίζει τον επισκέπτη χρόνια πίσω, στην παλιά αυθεντική Μύκονο, όπως τη θυμούνται κάποιοι ντόπιοι! Αυτό χρειάζεται ο τόπος μας και τα νησιά μας· το αυθεντικό που όλοι αναζητούμε!
Άλλη μια ιδέα είναι στα σκαριά από γνωστό επιχειρηματία του νησιού που θα μας φέρει πίσω στη Μύκονο του '60, αλλά κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του..
Μείνετε συντονισμένοι και θα έχουμε σύντομα νεότερα!
Ως τότε, ο καιρός ακόμη ενδείκνυται για 3ήμερες αποδράσεις κι αν βρεθείτε στη Μύκονο, αξίζει να δοκιμάσετε την κουζίνα του Γιώργου Βενιέρη και της ομάδας του.

Τιμές: €25-35 κατ'άτομο χωρίς κρασί.
Φτελιά, Μύκονος
Τηλ. 2289 0 72361





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου