Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Κόκκινο Ποδήλατο - Το συγκλονιστικό μπαλκόνι της Οίας!

Ένα απ'τα πιο συγκλοντιστικά μπαλκόνια της Οίας με άπλετη θέα την καλντέρα και τα Φηρά, ξεχωρίζει και είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στη Σαντορίνη.
Η ιδιοκτήτριά του κα. Κούρτη αν και δεν είναι απ'τη Σαντορίνη, αγάπησε το νησί και εγκαταστάθηκε στην Οία απ΄το 1980.  Το εστιατόριο λειτουργεί από το 2004 και τα τελευταία χρόνια, την επιμέλεια του menu έχει αναλάβει ο Γκίκας Ξενάκης.
Η διαδικασία της μύησης στο χώρο και στους κανόνες του, ξεκινά ανεβαίνοντας κάποιος τα σκαλάκια του· αντικρίζει το κόκκινο ποδήλατο κρεμασμένο στην είσοδο, περνώντας στο όμορφο μπαλκόνι παρατηρεί την εξαιρετική διακόσμηση, κάθεται στο τραπέζι του με θέα τον οικισμό της Οίας και απολαμβάνει την κλασική μουσική σε μοναδικό συνδυασμό με το θαύμα που απλώνεται μπροστά του.
Βρέθηκα εκεί τη βραδιά που το εστιατόριο γιόρταζε τα 13 χρόνια λειτουργίας του και απόλαυσα ένα εξαιρετικό δείπνο, παρουσία του Γκίκα Ξενάκη που ήταν εκεί ειδικά για τη βραδιά.  Ήταν μια γαστριμαργική εμπειρία!
Το καλωσόρισμα ήταν ένα καπνιστό χέλι με αρώματα και χρώματα από ντόπια υλικά που σ'έβαζε στο πνεύμα για το τι θα επακολουθήσει... αν και δύσκολα μπορώ να περιγράψω!
Απ'τις καλύτερες στιγμές απ'όσες έχω απολαύσει γεύμα του Ξενάκη και πιστέψτε με δεν έχει να κάνει με το περιβάλλον που καθόλου δε θέλω να υποβαθμίσω!
Πρώτο πιάτο "Σεβίτσε στις Κυκλάδες".. Συναγρίδα σεβίτσε, καλαμάρι, αχινός συνοδευόμενα με αλμυρίκια, σπόρους τομάτας και δυόσμο.. όλη η θάλασσα στο πιάτο!  Τόσο ιδιαίτερο, τόσο ιωδιούχο, τόσο δεμένα τα υλικά μεταξύ τους!  Έκρηξη ιωδίου στο στόμα!
Συνέχεια με "Σαντορινιό σαγανάκι".. μην πάει ο νους σας σε κάποιο τυρί τηγανητό, αλλά σε κάτι πολύ διαφορετικό..αχνιστές καραβίδες, ζωμός σταφύλια και αντζούρια (έτσι λένε τα ξυλάγγουρα στις Κυκλάδες), φραγκόσυκα και χλωρό τυρί.  Ότι βγάζει η γη της Σαντορίνης σ'ένα πιάτο δημιουργικό που θ'άξιζε να δοκιμάσετε.
Και αφήσαμε τις θαλασσινές γεύσεις περνώντας σ'ένα "Σφουγγάτο Σαντορίνης" που ίσως κι αυτό κάπως αλλώς το φανταζόσαστε.. εδώ το πιάτο περιείχε αφράτη κρέμα σαντορινιού κολοκυθιού, τραγανό αυγό, μαρμελάδα από τοματίνια και γραβιέρα Νάξου.  Η κόντρα της μαρμελάδας με τη γραβιέρα κι ο κρόκος να σπάει σε κάθε μπουκιά, σε έκανε να παραμιλάς.
Και το δείπνο ολοκληρώθηκε με "Μπακαλιάρο στιφάδο"!  Μπακαλιάρος ψημένος στους 70 βαθμούς Κελσίου, μαύρο σκόρδο, κρέμα φάβας, καραμελωμένα κρεμμύδια και ζωμός με δεντρολίβανο.  Πάλι τα ντόπια προϊόντα πλαισίωσαν εξαιρετικά το ψάρι!
Το επιδόρπιο.. τι άλλο από ένα συνδυασμό βινσάντο και σαντορινιάς μπύρας?  Τερίνα σιμιγδαλένιου χαλβά - τον λατρεύουμε κι εγώ κι η παρέα σε όλες του τις εκδοχές - ζελέ σύκου με βινσάντο, παγωτό σαντορινιάς μπύρας και κρέμα μαστίχας. Αρμονία γεύσεων και αρωμάτων!
Μπορείτε να επιλέξετε κρασί από την καλή λίστα τους, άλλωστε είστε στον τόπο του κρασιού που οργιάζουν οι μικρές παραγωγές και τα νέα οινοποιεία πέραν των μεγάλων που κυριαρχούν εδώ και χρόνια!
Τιμές €40-50 χωρίς κρασί

Οία, Σαντορίνη
Τηλ. 2286 0 71918

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου