Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Flyaway restaurant - Η απογείωση της γεύσης στο Ημεροβίγλι

Μοντέρνο και minimal μέσα στο χώρο του West East Luxury Suites, το Flyaway Restaurant προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου.
Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί απ'το Ημεροβίγλι στην Οία, θα φτάσετε σ'ένα μοναδικό περιβάλλον με εξαιρετική θέα στην Οία και στη Θηρασιά.
Τα τραπέζια του εστιατορίου απλωμένα γύρω απ'την πισίνα που καταλήγει στο γκρεμό και κάποια απ'αυτά στις ειδικά διαμορφωμένες "σπηλιές" του εστιατορίου για όσους προτιμούν "privacy" απολαμβάνοντας το δείπνο απ'τα χέρια του Στράτου Χαϊταρίδη.
Ο Στράτος με προϋπηρεσία στο Makedonia Palace και 10 χρόνια στο Andronis Suites, εδώ και δύο χρόνια έχει αναλάβει την κουζίνα του "Flyaway".
Τα πιάτα του είναι πολύ υψηλού επιπέδου και δε θα διστάσω να πω ότι συναγωνίζεται εστιατόρια με διακρίσεις, όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά και πολλά αθηναϊκά.
Δοκίμασα αρκετά απ΄τα πιάτα του menu ώστε να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Το menu του θα το χαρακτήριζα με μια λέξη απ'το όνομα του εστιατορίου "Fly" και θα πρόσθετα "modern Greek cuisine". Γιατί πραγματικά, οι αυθεντικές πρώτες ύλες, ο συνδυασμός των υλικών και οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιεί απογειώνουν τη γεύση και καθώς το ένα πιάτο διαδέχεται το άλλο, η κίνηση που σου έρχεται αυθόρμητα είναι να χειροκροτήσεις τον καλλιτέχνη που έχει δουλέψει για να φτάσει σ'αυτό το αποτέλεσμα!
Από τα πρώτα πιάτα δοκίμασα τα χτένια με κρέμα φασολάδα, καπνιστή πανσέτα μαύρου χοίρου, σπαράγγια, κανθαρέλλες και sponge από μαύρο σουσάμι καθώς και το foie gras με κρέμα μπανάνα κακάο, πούδρα ελληνικού καφέ και πατέ από συκωτάκια πουλερικών.
Επίσης ένα απ'τα πρώτα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα μοσχαρίσια μάγουλα με βουβαλίσιο κουσκουσάκι, λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης, αποξηραμένα μήλα με κανέλα και σάλτσα απ'το ζωμό του κρέατος· το κρέας άψογα ψημένο, κρατούσε τους χυμούς του και ήταν απ'τις καλύτερες εκδοχές μάγουλων που έχω δοκιμάσει.
Και περνάμε σε δύο ορεκτικά που ο σεφ ξεπέρασε τον εαυτό του!
"Το σπίτι του λαγού" είναι ένα πιάτο με χειροποίητα τραγανά φύλλα, λαγό στιφάδο, άγρια τσιγαριαστά χόρτα και υφές καρότου.  Ιδανικά μαγειρεμένο το κρέας, τα χόρτα κρατούσαν όσο έπρεπε και τα φύλλα συνδυάζονταν απόλυτα με τα υπόλοιπα υλικά. Ίσως να το ονόμαζα "Ωδή στο λαγό"!
Όσο για τον "Κόκορα Παστιτσάδα" ήταν μια ζωγραφιά απ'τη στιγμή που έγινε η παρουσίαση του πιάτου. Το ζυμαρικό (calamarata pasta) έστεκε το ένα δίπλα στο άλλο στο πιάτο με τον κόκορα να λιώνει σε μικρά κομματάκια πάνω του, συνοδεία τραγανών τσιπς γραβιέρας και γαλάκτωμα σόγιας με μοσχοκάρυδο!
Στα κυρίως έχετε τρεις επιλογές ψαρικών και τρεις κρεατικών.
Δοκίμασα λαβράκι με ταραμά σουπιάς, παντζάρι σε υφές και πέρλες από μαύρο σκόρδο του οποίου οι γεύσεις ισορροπούσαν απόλυτα μεταξύ τους.
Τα κρεατικά ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο.
Το αρνί 3D ήρθε σε τρεις παραλλαγές· φιλέτο, παϊδάκι και κροκέτα γαμοπίλαφο απ΄το ζωμό του με συνοδευτικά μανιτάρια shitake, καλαμπόκι και σάλτσα κουμκουάτ.
Όσο για το μοσχάρι black angus...είχα να δοκιμάσω συνδυασμό κρεατικού με πικρή σοκολάτα από την εποχή του Feuerbach και ήταν απίστευτο! Ιδανικό ψήσιμο, ήρθε σε συνδυασμό με anglaise σελινόριζας, μετσοβόνε χαλβά, πικρή σοκολάτα και σάλτσα μαύρης σταφίδας.
Παρέλειψα να σας πω ότι το ψωμί που προσφέρουν είναι χειροποίητο και αλλάζει καθημερινά· δοκίμασα αυτό με τη Σαντορινιά μαρμελάδα τομάτας, αυτό με το φουντούκι, ένα άλλο με καρύδι αλλά δυστυχώς δεν είχε αυτό με τη χωριάτικη που έμαθα ότι είναι πολύ καλό!!!
Όσο για τα γλυκά ήταν τόσο καλά και τα τρία του καταλόγου, που ρώτησα αν έχουν chef patissier... αλλά και αυτά είναι δημιουργίες του Στράτου και της ομάδας του.
Την παράσταση κλέβει ο αποδομημένος μπακλαβάς· namelaka λευκής σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης, καραμέλα μέλι, άμμος από καρύδι και κανέλα, μαρέγκα με μπαχαρικά και ζελέ πορτοκάλι...πόσα αρώματα, υφές και γεύσεις συνδυασμένες μοναδικά σ'ένα πιάτο!
Το ελληνικό τιραμισού είναι εξίσου καλό· μυζήθρα, sponge cake, μέλι, χιόνι ελαιόλαδο, σιρόπι καφέ, ζελέ kahlua και μπισκότο.
Και τέλος το ρυζόγαλο!  Μια μπάρα σοκολάτας με ρύζι, κουλούρι, κρέμα valrhona και σορμπέ φράουλας.
Όμως ένα γεύμα για να είναι ολοκληρωμένο θα πρέπει να συνοδεύεται κι από τα ανάλογα κρασιά.
Η Ευτυχία Γουπιου, φιναλίστ στο φετινό διαγωνισμό των Ελλήνων Οινοχόων, έχει απίστευτες γνώσεις για το κρασί και τα οινοποιεία και την εμπιστευτήκαμε.
Την πρώτη βραδιά, οι προτάσεις της ήταν δύο εξαιρετικές ποικιλίες του Οινοποιείου Γαβαλά, ένα λευκό, το Κατσανό 2016 και ένα κόκκινο (Ξενόλοο 2015 - μαυροτράγανο, βουδόματο και αθήρι) που ταίριαξε απόλυτα με το αρνί.
Αλλά και στο blind menu που δοκιμάσαμε, ταίριαξε αρμονικά τις γεύσεις με Σαντορίνη βαρέλι 2015 απ'τους Αμπελώνες Βασάλτη (ασύρτικο 100%), η συνέχεια ήταν Romeo & Juliet 2015 (chardonay/μαλαγουζιά) και η κορύφωση ήρθε με το orange Wine απ'το Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη.
Το μπαρ του εστιατορίου έχει αναλάβει ο Θοδωρής Αλεξίου με θητεία στο Nikopolis (Θεσ/κη) και στο Andronis (Σαντορίνη). Εμπιστευτείτε τον για ένα μοναδικό coctail... αρκεί να του πείτε τι σας αρέσει και θα σας ετοιμάσει κάτι ειδικά για σας!
Όλα τα ποτά είναι Premium! Δεν κάνουν εκπτώσεις στην πρώτη ύλη κι αυτό φαίνεται!
Διαθέτουν πέντε παλαιωμένα ελληνικά τσίπουρα, ένα εξ αυτών του Σιγάλα που δεν κυκλοφορεί ακόμη στην αγορά (2 χρόνια παλαίωση σε vinsanto βαρέλι!).
Όλα δουλεύουν ρολόι κάτω από την επίβλεψη του εξαιρετικού F & B Manager Νίκου Χάρη που συντονίζει όλη την ομάδα και φροντίζει ο επισκέπτης να φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις! Η θητεία του στο Kastri Bistro & στο Andronis οδήγησαν τα βήματά του στο "Flyaway" και όλα δείχνουν ότι η πορεία θα είναι εξαιρετική!
Τιμές γύρω στα €60 - 70 το άτομο χωρίς κρασί.

Ημεροβίγλι, Σαντορίνη
Τηλ. 2286 0 36279

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου