Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Balthazar - Μια όαση δροσιάς στο κέντρο της Αθήνας

Το πανέμορφο νεοκλασικό της οδού Τσόχα στους Αμπελόκηπους, το περικλείει ένας μυθικός κήπος και δεν πιστεύεις όταν περάσεις την κεντρική είσοδο ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας.
Το "Balthazar" κάποτε ήταν το σπίτι της ηθοποιού Κυβέλης. Εδώ και αρκετά χρόνια είναι bar-restaurant απ'αυτά που σου φτιάχνουν τη διάθεση.
Τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να το επισκεφθείτε και να μπείτε σε mood διακοπών μια που το καλοκαίρι πλησιάζει.
Μια μεγάλη μπάρα που σφύζει από ζωή, με γλυκό φωτισμό, μπιτάτη μουσική, τραπεζάκια με ρεσό, ενδιάμεσα καναπεδάκια και χαλαρή διάθεση.
Σ'ένα τέτοιο περιβάλλον, όταν το μενού έχει την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια, ενός σεφ πολύ δημιουργικού και με μεγάλη φαντασία που ξέρει να εκφράζεται μέσα απ'τα πιάτα του, μπορείς ν'αντισταθείς;;;
Εγώ πάντως όχι!
Μέρα των γενεθλίων μου, θεωρώ ότι έκανα τη σωστή επιλογή και απόλαυσα ένα menu degustation απ'τα χέρια του Χριστόφορου Πέσκια, που πραγματικά μου είχε λείψει απ' όταν έφυγε από το Π Box στην Κηφισιά.
Αφού μελέτησα προσεχτικά τον κατάλογο, ενθουσιασμένη από τις επιλογές που είχα και λίγο μπερδεμένη σχετικά με τι να πρωτοδιαλέξω, άφησα το σεφ να επιλέξει για μας! Άλλωστε όντας ανοιχτοί στις γεύσεις, αυτό κάναμε ως τώρα όπου μαγείρευε και ποτέ δε μας απογοήτευσε.
Το μενού στηρίζεται στην ελληνική fusion κουζίνα με πινελιές από Μέση Ανατολή και έμφαση στα ελληνικά προϊόντα.
Δυνατό ξεκίνημα με tartare σολωμού πάνω σε μωβ περουβιανή πατάτα με κρέμα αβοκάντο και σάλτσα από miso-πορτοκάλι. Αρκετά spicy για τα γούστα μου αλλά ισορροπούσε σε συνδυασμό με τη γλυκύτητα της πατάτας. Άλλωστε ο Πέσκιας μας έχει συνηθίσει τα καλύτερα πιάτα του να είναι αρκετά καυτερά...δε θα ξεχάσω τις μοσχαρίσιες καρδιές stir fry στο Π Box, που όσο έντονο ήταν το κάψιμο στη γεύση, τόσο δεν μπορούσα να σταματήσω... και δεν είμαι καθόλου fan των καυτερών πιάτων.
Η συνέχεια με ένα πιάτο μοντέρνας γευστικής αισθητικής! Carpaccio λαβράκι με αχινό, αυγοτάραχο, πιπεριές χαλαπένιος σε ροδέλες, νερό τομάτας, σταγόνες passion fruit και λάδι βασιλικού. Η ευφυής προσθήκη νερού τομάτας δίνει στο ψάρι την οξύτητα που χρειάζεται και απογειώνει τα φίνα υλικά που συμμετέχουν στο πιάτο.
Το επόμενο πιάτο αναγράφεται στον κατάλογο ως "τα σουτζουκάκια αλλιώς". Στην πραγματικότητα όμως εδώ έχουμε ένα tartare black angus με σίσο (γιαπωνέζικη μέντα), oyster sauce, κύμινο, γαρύφαλλο και δίπλα κρέμα αβοκάντο με μιρίν και πιπεριά κέρατο συνοδεία chips ρυζιού. Η βελούδινη υφή και η ευχάριστα πικάντικη γεύση δείχνουν το ανήσυχο πνεύμα του σεφ.
Μη χάσετε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί πάνω στα οποία κάθεται ένας γαύρος μαρινάτος 
και συνδυάζονται με μια μους avocado. Σερβίρονται αν θέλετε χωρίς το ψάρι, αλλά για μένα αυτό ήταν που πρόσθετε πολύ στο πιάτο και το απογείωνε.
Στα κυρίως, δυνατό παιχνίδι κάνει ο φρέσκος τόνος, ψημένος ακριβώς όσο πρέπει για να κρατάει τους χυμούς του, συνδυασμένος με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, wakame και σάλτσα teriyaki-yuzu. Το ατού του πιάτου είναι ότι ο σεφ έχει πετύχει το ιδανικό κάπνισμα της μελιτζάνας που δένει απόλυτα με το ψάρι.
Η μοσχαρίσια ταλιάτα με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα από καραμέλα ξυδιού Jerez ολοκλήρωσε το άψογο δείπνο μας.
Αλλά ένα δείπνο από τα χέρια του Πέσκια δε θεωρείται ποτέ ολοκληρωμένο αν δεν κλείσει με την απίστευτη τάρτα κανέλας που συνοδεύεται από παγωτό με την ίδια γεύση. Την πρωτοδοκίμασα χρόνια πίσω στο θρυλικό "48", έπαιζε δυνατά στον κατάλογο του Π Box και βέβαια παραμένει και στο μενού του "Balthazar" δικαιολογημένα. Το απόλυτο γλυκό!
Η λίστα κρασιού του εστιατορίου ενημερωμένη και με πολλές και καλές επιλογές.
Το service υποδειγματικό παρόλο που το μαγαζί ήταν γεμάτο.
Υπολογίστε γύρω στα €40 -50 κατ'άτομο χωρίς κρασί.
Φεύγοντας δε μπόρεσα να δω το σεφ να του πω εντυπώσεις και να τον ευχαριστήσω. Τις αποτύπωσα όσο καλύτερα μπορούσα σ'αυτή την αναφορά αν και πολλές φορές οι λέξεις είναι φτωχές για να αποδώσουν αυτό που εισπράττεις γευόμενος τις δημιουργίες του.
Πραγματική εμπειρία!

Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι
Τηλ. 210 6441215



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου