Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ριζότο με καρπούζι, φέτα και ελληνικό καφέ από τον Έκτορα Μποτρίνι



Υλικά

Ρύζι: Carnaroli (1 & 1/2 φλυτζάνι)
Σωτάρισμα: 2 κουταλιές βούτυρο - 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
Υγρά: 5 φλυτζάνια τσαγιού ζωμό (ανάμεικτο κοτόπουλου & λαχανικών - ιδανικό φρέσκο) - 1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί
Συνοδευτικά:
100 γρ. φέτα μέτρια (όχι αλμυρή)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο ή noisette βουτύρου: καίμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι ώσπου να πάρει καφετί χρώμα και μυρωδιά φουντουκιού και ακουμπάμε το κατσαρολάκι σ'ένα μεγαλύτερο με παγάκια
1/4 φλυτζ. τριμμένη παρμεζάνα
Λίγα φύλλα λεπτοκομμένου βασιλικού
Ξύσμα λεμονιού και λίγες σταγόνες λεμόνι
1 πρέζα χοντρό αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο για το γυάλισμα
100 γραμ. καρπούζι σε μικρά κομμάτάκια
2 κουταλιές γλυκού ελληνικού καφέ

Εκτέλεση:
Διατηρούμε το ζωμό ζεστό σε μια κατσαρόλα (χωρίς να βράζει).
Σε κατσαρόλα ψηλή (έχει σημασία γιατί σε τηγάνι ή χαμηλή κατσαρόλα εξατμίζεται) καβουρδίζουμε το ρύζι χωρίς βούτυρο ή λάδι μέχρι να μυρίσει σαν pop-corn αλλά όχι να καεί, οπότε κουνάμε συνέχεια την κατσαρόλα.
Το κρεμμύδι το τσιγαρίζουμε με τις 2 κουταλιές βούτυρο σε ξεχωριστή κατσαρόλα, μέχρι να ροδίσει.
Αφού το ρύζι έχει τοσταριστεί προσθέτουμε στην ψηλή κατσαρόλα το σοταρισμένο κρεμμύδι και λίγο βούτυρο και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσέχουμε να εξατμιστεί καλά το κρασί για να μην μας το βγάζει μετά στη γεύση.
Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το ζεστό ζωμό με κουτάλα της σούπας σιγά σιγά και όσο απορροφάται συμπληρώνουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει, προσθέτοντας σ'αυτό το σημείο μια πρέζα χοντρό αλάτι για να γίνει η ώσμωση.
Υπολογίστε ότι το ριζότο για να είναι έτοιμο και σωστά χυλωμένο χρειάζεται γύρω στα 20 με 22 λεπτά.
3 λεπτά πριν δέσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα (τριμμένη όσο πιο καλά γίνεται), το βούτυρο ή τη noisette βουτύρου, την παρμεζάνα, το βασιλικό, ξύσμα λεμονιού καθώς και λίγες σταγόνες και γυαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με το σεφ το ελαιόλαδο όταν δεν έχει βράσει ανοίγει τους σιελογόνους αδένες και μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τη γεύση.
Σερβίρουμε σε πιάτα που στον πάτο τους έχουμε ρίξει ελάχιστο ελληνικό καφέ (στην αυθεντική μορφή του σκόνη, όχι βρασμένο), κάρδαμο και τα κομματάκια καρπούζι.

Καλή σας απόλαυση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου