Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Mystic Pizza - Πίτσα από αλεύρι κάνναβης σ'ένα ιστορικό κτήριο του Παγκρατίου

Η ιστορία του εστιατορίου ξεκινά το 2002 στα Εξάρχεια όπου πρωτοπορεί, συστήνοντας στο αθηναϊκό κοινό, την πίτσα με αλεύρι βιομηχανικής κάνναβης!
Στη συνέχεια ανοίγει ένα δεύτερο μαγαζί στο Κουκάκι, το οποίο κλείνει γιατί ο ιδιοκτήτης Μπάμπης Ανανιάδης θεωρεί ότι άνοιξαν τόσα πολλά μαγαζιά στον πεζόδρομο που η γειτονιά έχασε το χρώμα της.
Αποφασίζει λοιπόν και μεταφέρει το εστιατόριο από το Κουκάκι σε μια γειτονιά πίσω απ' το Καλλιμάρμαρο, που διατηρεί ακόμη το αστικό τοπίο της παλιάς Αθήνας, ενώ παράλληλα διατηρεί και το πρώτο μαγαζί των Εξαρχείων.
Ανακαινίζει ριζικά ένα καταπληκτικό κτήριο που στέγαζε την ιστορική ταβέρνα του Μεγαρίτη, χωρίς όμως να χάσει σε τίποτα από τη ρετρό ομορφιά του.
Το εστιατόριο απλώνεται σε διάφορα επίπεδα. Στην είσοδο συναντάς το "Μπακαλάκι" όπου λειτουργεί ένα παλιό μπακάλικο με ψυγείο βιτρίνα με τυριά, αλλαντικά και καπνιστά θαλασσινά προς πώληση.  Μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου στα τραπεζάκια που υπάρχουν στο χώρο και παράλληλα να προμηθευτείς κάποια από τα είδη του μπακάλικου όπως τσικουδιά, τσίπουρο, σπιτικές σάλτσες, μέλι, τσάι κάνναβης, κανναβέλαιο, κ.ά. Όπως ακριβώς στις μεταπολεμικές ταβέρνες.
Ο ιδιοκτήτης έχει ήδη ξεκινήσει την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης ώστε να μη χρειάζεται να προμηθεύεται προϊόντα από τη Γερμανία.
Κατεβαίνοντας στο υπόγειο συναντάς το κελάρι· και αυτός ο χώρος και το "Μπακαλάκι" ανήκουν στο παλιό κτίσμα που κατασκευάστηκε πριν το 1900.  Το 1917 το κελάρι λειτουργούσε ως κρασοπουλιό· ο γνωστός Μεγαρίτης.  Είναι από τους πιο ατμοσφαιρικούς χώρους του "Mystic" με πέτρινους τοίχους και γυάλινο δάπεδο απ'όπου φαίνονται τα θεμέλια του κτηρίου, δροσερό και με ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση κρασιών.
Η ιστορική ταμπέλα του Μεγαρίτη κρέμεται πίσω απ'τη σκάλα και θυμίζει την ιστορία του μαγαζιού.
Ανεβαίνοντας ξανά στο ισόγειο, παρατηρείς ότι η αίθουσα είναι διακοσμημένη με φωτογραφίες του Ηλία Τσαουσάκη.
Τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, ανεβείτε ως την ταράτσα του Mystic· η οροφή της ανοίγει και τα καλοκαιρινά βράδια απολαμβάνετε το δείπνο σας κάτω απ΄τον αττικό ουρανό.
Θα σας τραβήξει την προσοχή το Coctail Bar που για πλάτη του, έχουν μοντάρει ένα εγκαταλελειμμένο περίπτερο.
Το μενού του Mystic πολυσυλλεκτικό· τσιγαριαστά χόρτα της Σοφίας, σαγανάκι με θρακιώτικο καβουρμά και αυγά μάτια, ρεβύθια στη γάστρα με παστουρμά, σαλάτα Mystic Tahini - από τις πιο πλούσιες και δροσιστικές που έχω δοκιμάσει - σγουρό μαρούλι, ρόκα, πορτοκάλι, κράνμπερι, κανναβόσπορο και sauce ταχίνι, χειροποίητες φρέσκες ταλιατέλες με μελιτζάνα, σκόρδο και παρμεζάνα και βέβαια pizza διαφόρων ειδών.
H Mystic Como με μοτσαρέλα, κολοκύθι, αγκινάρα, φρέσκια τομάτα, προσούτο και κάπαρη αποτελεί μια απ'τις δημοφιλέστερες του μαγαζιού καθώς και το πληθωρικό λαχματζούν με κιμά.
Από γλυκά, αξίζει να δοκιμάσετε το Mystic σουφλέ σοκολάτα με κανναβόσπορο.
Το Mystic διαθέτει πολλές ετικέτες κρασιών και κάποια από σπάνιες ποικιλίες καθώς και 5 ποικιλίες χύμα.
Υπολογίστε €15 - 20 κατ'άτομο.

Φερεκύδου 2, Παγκράτι
Τηλ. 210 9592092

Το πρώτο Mystic στα Εξάρχεια είναι στη διεύθυνση:
Εμμ. Μπενάκη 76
Τηλ. 210 3839500

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου