Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Θαλασσάκι - Τήνος / Στην κυριολεξία "πάνω στο κύμα"

Στον όρμο των Υστερνίων, 20 λεπτά οδήγηση από τη χώρα της Τήνου, πάνω σε μια προβλήτα που τη βρέχει το κύμα, ο Άρης και η Αντωνία έστησαν - πριν μια 20ετία περίπου - το μαγαζί τους.
Το "Θαλασσάκι", ένα λιτό εστιατόριο με σεβασμό στο περιβάλλον και με διακριτικές πινελιές εικαστικής παρέμβασης της ιδιοκτήτριας και σεφ, έχει φανατικό κοινό και είναι απόλυτα δικαιολογημένο.
Την κουζίνα της Αντωνίας θα τη χαρακτήριζα αρωματική· μαγειρεύει δημιουργικά χωρίς αφρούς και φιοριτούρες και κατορθώνει να παντρεύει την παράδοση με τη μοντέρνα κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και ζαρζαβατικά απ'το μποστάνι της.
Ο κατάλογος έχει πολλές επιλογές κι ότι κι αν δοκίμασα ήταν εξαιρετικό! Τόσο η παρουσίαση των πιάτων όσο κι η γεύση τους σε καθηλώνουν. Καμία αστοχία! Κάθε άλλο... οι γευστικοί κάλυκες σε τρελό χορό σε κάθε γεύση που δοκίμαζα.
Η "ξερολιθιά", ένα μωσαϊκό ψητών κολοκυθιών, μελιτζάνας, πιπεριάς σερβιρισμένο με ελαφριά σάλτσα τομάτας και σταφίδες ήταν μια εισαγωγή στο δημιουργικό μενού που ακολούθησε.
Η ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς σερβιρισμένη με φλοίδες βραστής πατάτας σε σχήμα τριαντάφυλλο και κάπαρη ήταν βελούδινη· η οξύτητα του λεμονιού αυτή που έπρεπε και η κάπαρη της έδινε εκείνο το touch που ολοκλήρωνε το πιάτο.
Οι fun του τυριού, θα βρείτε εδώ τον παράδεισό σας· τυρί ξεφάντωμα (τηνιακό απλώς αλατισμένο με συνοδεία παξιμαδιού γλυκάνισου), ψητό ανθότυρο με ζεστό ελαιόλαδο και ψητά φρούτα, κοπανιστή με καφέ πετιμέζι και ξηρούς καρπούς, τυράκι με γύρη και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, τυρί αχλάδι με πέστο ρόκας και φιστίκι Αιγίνης, είναι μόνο μερικά απ'αυτά του καταλόγου.
Αλλά κι από θαλασσινά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις! Χταπόδι σε τρεις εκδοχές· ψητό στη σχάρα με σκορδαλιά τομάτας και φασόλια τουρσί, τηγανητό με μαγιονέζα με ζαφορά και κάπαρη και αυτό που δοκίμασα και ήταν γλύκισμα, στο φούρνο με λάδι και πετιμέζι.
Ακόμη γαύρος μαρινάτος, γόπες παστές, μύδια τουρσί.. να σας ανοίξουν την όρεξη!
Ο παστός μπακαλιάρος εδώ έχει την τιμητική του· από μπακαλιαρόσουπα για δύο με μύδια και γαρίδες μέχρι στη σχάρα μαριναρισμένος ή στο φούρνο με κρεμμύδια κι αγκινάρες.
Δοκιμάστε τα οστρακοειδή και τις γαρίδες με κάπαρη και μάραθο σβησμένες με ρακί και θα ξεχάσετε ότι ξέρατε ως σήμερα!
Είχα δίλημμα μεταξύ του ριζότο με ζαφορά, σκόρδο και ξύσμα λεμονιού και του μελιτζανοπίλαφου με μαστίχα, ξηρούς καρπούς, τομάτα και σαφράν· με κέρδισε το μελιτζανοπίλαφο και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Αρωματικό, σωστά χυλωμένο, γεμάτη γεύση!
Φυσικά δε λείπουν από το menu τα φρέσκα ψάρια (το Θαλλασάκι φημίζεται για τη μαστοριά στο ψήσιμο) κι οι αστακοί καθώς και τα ζυμαρικά με θαλασσινά.
Όσο για τα γλυκά, η Αντωνία βάζει όλη της την τέχνη! Οι μπεζέδες ήταν απόλαυση· ο ένας με κρέμα από τυρί βολάκι, κανέλα και λεμόνι κι ο άλλος με παγωτό και γλυκό του κουταλιού.
Οι chocoholics δε θα μείνουν παραπονεμένοι· "Το σοκολατάκι μας" με πικρή σοκολάτα και ξηρούς καρπούς και τα πτι-μπερ εναλλάξ με κρέμα σοκολάτας ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο.
Αντέχετε ακόμη? Τρία είδη σπιτικού παγωτού (δύο παρφέ και καϊμάκι με λουκούμι τριαντάφυλλο).
Η λίστα κρασιών με πάνω από 25 ετικέτες δεν είναι διόλου συμβατική και αυτό οφείλεται στην αγάπη του Άρη (συζύγου της Αντωνίας) για το καλό εμφιαλωμένο κρασί.
Λόγω της εντοπιότητας, τα κρασιά των Τηνιακών αμπελώνων έχουν την τιμητική τους καθώς κι η μπύρα "Νήσος", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα βρείτε μικρές παραγωγές της υπόλοιπης Ελλάδας.
Τιμή κατ'άτομο €40-50 χωρίς κρασί.. αξίζει κάθε ευρώ με το παραπάνω!

Όρμος Υστερνίων, Τήνος
Τηλ.: 2283 0 31366


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου