Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Aleria σε ανοδική πορεία...

Στην κουζίνα του Γκίκα Ξενάκη, έχω αναφερθεί πολλές φορές, την αγαπάω ιδιαίτερα, αλλά στην τελευταία μου επίσκεψη στο "Aleria", ένιωσα ότι ξεπέρασε τον εαυτό του!
Πέραν των πιάτων που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, την εξυπηρέτηση θα τη χαρακτήριζα άριστη. Οι "Alerians" - όπως αποκαλεί την ομάδα του ο ίδιος ο chef - καταφέρνουν να κάνουν το δείπνο σου μοναδικό με την άψογη και διακριτική παρουσία τους στο χώρο. Με άριστα το 5, θα το βαθμολογούσα με 5+!
Στον κατάλογο, πέραν των αγαπημένων κλασικών πιάτων - όπως το "παστίτσιο" με ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και ρευστή μπεσαμέλ - έχουν προστεθεί νέα δημιουργικά, ανεβάζοντας το επίπεδο της κουζίνας.
Το καλωσόρισμα του chef πάντα αποτελούσε μια καλή εισαγωγή στο μενού που θα ακολουθούσε· το έχει εξελίξει πολύ, τόσο στην παρουσίαση του πιάτου όσο και στη γεύση των μικρών ορεκτικών.
Το amuse bouche λοιπόν ήταν καταΐφι από καρότο με καπνιστό χέλι, κροκέτα εν είδη fish & chips με λευκό ταραμά και αυγά από χρυσή ρέγγα και κράκερ ρεβυθιού με κρέμα από ρεβύθι και κυδωνόπαστο.
Στην ερώτηση αν θα θέλαμε ψωμί, φυσικά και δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη ν'απαντήσουμε θετικά, γνωρίζοντας ότι τα ψωμάκια ζυμώνονται καθημερινά στο εστιατόριο και συνοδεύονται με βούτυρο με άρωμα τρούφας και σχοινόπρασο.
Η πρώτη μας επιλογή ήταν χτένια με ταχίνι, περγαμόντο και chips τοπιναμπούρ· διέφερε πολύ από το πιάτο με τα χτένια που αγαπώ και δεν είναι άλλο από τη "μαγειρίτσα θαλασσινών", αλλά ήταν πιο εκλεπτυσμένη γεύση.
Συνέχεια με ταρτάρ μόσχου Ω3 με κρέμα παντζαριού, τυρί αρσενικό Νάξου, μαύρη τρούφα και chips ταπιόκας· και εδώ ο chef έχει εξελίξει ένα πιάτο που προϋπήρχε και ήταν τα "κεφτεδάκια Ω3".
Σταθερή αξία η μους κολοκύθας με καραμελωμένα κάστανα, απάκι και φρέσκια μαύρη τρούφα· τη γλυκιά γεύση της κολοκύθας και του κάστανου, την ισορροπεί η έντονη γεύση του αλλαντικού.
Νέο πιάτο που μας άρεσε πολύ, είναι η πατάτα στη χόβολη με κρέμα μανιταριών, φρέσκια τρούφα, εικονική στάχτη από μανιτάρια και κρέμα από καπνιστό τυρί Νάουσας.
Το αρνάκι αποτελεί σταθερή αξία και δεν βγαίνει από τον κατάλογο· σερβίρεται με πουρέ από κοκκινιστούς γίγαντες, ψητό σέλερι και τηγανητή λαχανίδα.
Το bavette steak από αυστραλέζικο black angus συνοδευόμενο με σαλσιφί (αλλιώς λαγόχορτο), απάκι, πεκορίνο Αμφιλοχίας και ζωμό απ'το κρέας, ήρθε ιδανικά ψημένο.
Τα γλυκά είχαν και τα δύο εντυπωσιακή παρουσίαση, χωρίς να υστερούν καθόλου σε γεύση· μήλα με κρέμα βανίλια, παγωτό kirsh, κυδωνόπαστο και μικρά τραγανά λουκουμαδάκια που απογείωναν τη γεύση. Μη χάσετε το τσουρέκι με στερεοποιημένη καραμέλα, κρέμα πορτοκαλιού και σορμπέ πορτοκάλι με κάρδαμο.
Πάντα όμως ένα καλό γεύμα πρέπει να συνδυάζεται με εξίσου καλό κρασί· γι'αυτό φρόντισε η νεαρή Head Sommelier Ευτυχία Γούπιου, που έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό τη θέση στο Aleria. Το wine pairing ταίριαξε απόλυτα με τα πιάτα μας και πρόσθεσε πολύ στην απόλαυση.
Εμπιστευθείτε την και να είστε σίγουροι ότι θα κάνει την καλύτερη επιλογή κρασιού για το μενού σας· είναι γνώστης και θα σας εντυπωσιάσει πραγματικά!
Για μένα το "Aleria", πέραν των βραβεύσεων, των βαθμολογιών και των αναφορών, αποτελεί σταθερή αξία· είναι πάντα γεμάτο (ακόμη και καθημερινές) και δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Δεν έχει ανάγκη διαφήμισης γιατί διαφήμιση είναι αυτό που προσφέρει στον πελάτη... η ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία! Η επιβράβευση είναι ο κόσμος του! Και τα καλύτερα έρχονται...
Υπολογίστε κατ'άτομο €40-50 χωρίς κρασί· μπορείτε να επιλέξετε και ένα από τα δύο set menu του καταλόγου.

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο - Αθήνα
Τηλ. 210 5222633

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου