Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Χρύσα - Χρύσα - Η αρχόντισσα των Πετραλώνων

Λένε ότι πάντα γυρνάς εκεί που αγαπάς και οι λαϊκές ρήσεις είναι βγαλμένες απ'τη ζωή κι έχουν μεγάλη δόση αλήθειας.
Τα βήματά μου με οδήγησαν και πάλι μετά από καιρό σ'ένα εστιατόριο που χαίρομαι να υπάρχει στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας! Στο "Χρύσα-Χρύσα" στα Πετράλωνα.
Η "οικοδέσποινα" γέννημα-θρέμμα" στα Πετράλωνα με καταβολές από Μικρά Ασία και γονείς ζαχαροπλάστες, με την ευγένεια και τη σεμνότητα που τη διακρίνουν, περιποιείται τους πελάτες σαν να είναι καλεσμένοι στο σπίτι της.
Αυτό έκανε χρόνια τώρα απ'το πρώτο της ακόμη εστιατόριο τη δεκαετία του '90 σε μια μονοκατοικία στην ίδια περιοχή, το ίδιο έκανε αργότερα σ'ένα μοντέρνο χώρο στον Κεραμεικό και το ίδιο συνεχίζει εδώ και δύο χρόνια περίπου στον νέο της χώρο.
Η Χρύσα μαγειρεύει η ίδια, της αρέσει η ελληνική κουζίνα και η χρήση μυρωδικών και "πειράζει" δημιουργικά τα πιάτα της.
Ο κατάλογος έχει αρκετές επιλογές αν και εγώ καταλήγω πάντα στα ίδια... κάποια πιάτα της είναι σταθερή αξία και δεν τ'αλλάζω με τίποτα!
Ένα απ'αυτά, τα σπιτικά νιόκι με καπνιστό σολωμό, γκοργκοντζόλα και μπρικ. Ένα πιάτο που δε φεύγει ποτέ απ'τον κατάλογο και έχει φανατικό κοινό!
Το ίδιο και το θρυλικό cheesecake με μέλι. Δεν έχω φάει καλύτερο και ειδικά σήμερα ήταν τόσο φρέσκο που δυσκολεύτηκε να μας το σερβίρει... πραγματική απόλαυση!
Από ορεκτικά δοκιμάστε ζεστή πατατοσαλάτα με γαλλικές πατάτες, χωριάτικο λουκάνικο και τυρί τσένταρ, βολβούς πατζαριών με μαϊντανό και καρύδια, φάβα με κάπαρη, λιαστή τομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι και ταλαγάνι με σπιτική μαρμελάδα σύκο. Απ'ότι μου εκμυστηρεύτηκε η Χρύσα, τη μαρμελάδα φτιάχνει ένας σεφ που έχει κρεμάσει πια τις κουτάλες του και υπήρξε δάσκαλός της.
Σήμερα στα πιάτα ημέρας είχε βελουτέ κολοκύθας και χορτόπιτα με φέτα και γραβιέρα.
Από κυρίως πιάτα, μη χάσετε το μπουτάκι πάπιας κονφί με sauce από μύρτιλλα και σπιτικό πουρέ.
Επίσης το σουξέ της Χρύσας είναι το κατσικάκι, σιγομαγειρεμένο σε μαρινάδα από λευκό κρασί, μέλι και άγριο θυμάρι που συνοδεύεται από φρέσκιες τηγανητές πατάτες.
Το χοιρινό κότσι για δύο άτομα, έρχεται μελωμένο και με τραγανή πετσούλα και στην κυριολεξία λιώνει. Συνοδεύεται από πατάτες φούρνου.
Για γλυκό εκτός του φανταστικού cheesecake μέλι που προανέφερα, δοκιμάστε δροσερό banoffee που δεν είναι καθόλου λιγωτικό, σιμιγδαλένιο χαλβά ή όποιο από τα γλυκά ημέρας είναι διαθέσιμο.
Συνοδεύστε το φαγητό σας με κάποιο κρασί από τη μικρή λίστα ή χύμα λευκό ή κόκκινο.
Κόστος γύρω στα €20-25 χωρίς κρασί.



Καλλισθένους & Αιολέων 40
Άνω Πετράλωνα
Τηλ. 213 0 356879

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου