Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Ορίζοντες Λυκαβηττού - Δυνατό come back!

Ο Μίλτος Αρμένης μετά από πολύχρονη εμπειρία σε εστιατόρια με αστέρια Michelin σε Γαλλία, Ισπανία κι Ελβετία και με θητεία δίπλα σε μεγάλα ονόματα της γαστρονομίας όπως ο Serres και ο Ducasse, από πέρυσι το Σεπτέμβρη συνεργάζεται με τον Όμιλο Καστελόριζο.
Στο "Όμικρον" στην Κηφισιά έδειξε τα πρώτα καλά δείγματα και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τους γευσιγνώστες.
Δοκίμασα τα πιάτα του από τους πρώτους και πριν καλά καλά ετοιμάσει τον κατάλογο πέρυσι το Σεπτέμβρη και πραγματικά ενθουσιάστηκα.
Γύρω στο Νοέμβρη του 2017 παρουσίασε τα πιάτα του νέου καταλόγου στο Όμικρον και η σφραγίδα του ήταν ξεκάθαρη.
Με καταγωγή από Κέρκυρα και ρίζες από Ισπανία, οι επιρροές είναι εμφανείς στα πιάτα του.
Με την ευκαιρία της πλήρους ανακαίνισης που γίνεται στο Όμικρον - ετοιμάζεται κάτι δυνατό και μια καλή συνεργασία - ο Μίλτος έδωσε όλη του την ενέργεια σ'ένα απ΄τα πιο εμβληματικά εστιατόρια του Ομίλου, τους "Ορίζοντες" στο Λυκαβηττό.
Η προνομιούχος θέση του εστιατορίου αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο ατού. Αλλά χωρίς έναν ικανό σεφ στο τιμόνι, που σίγουρα έλειπε εδώ και πολύ καιρό, θα έχανε κατά πολύ.
Έχω να θυμάμαι εξαιρετικές βραδιές στους "Ορίζοντες" τη δεκαετία του 2000, με σεφ το Γιάννη Γκελντή και σομελιέ τον Αλέξανδρο Σακκά, τον έλληνα wine guru! Οι οινικές προτάσεις του απογείωναν το μενού και με "πιάτο" όλη την Αθήνα, οι "Ορίζοντες" αποτελούσαν πάντα αγαπημένη επιλογή για τα καλοκαιρινά βράδια στην πόλη.
Χθες, μετά από χρόνια βρέθηκα στο Λυκαβηττό αναπολώντας καλές εποχές!
Ακολούθησα την πεπατημένη αφήνοντας το αυτοκίνητο ψηλά στο Κολωνάκι (τυχερή που βρήκα θέση Σάββατο βράδυ) και ανέβηκα ως το εστιατόριο με το τελεφερίκ - κάτι που κάναμε πάντα - με κάποιο γκρουπ τουριστών, που ανέβαιναν να θαυμάσουν τη θέα απ'το γραφικό εκκλησάκι του Αη-Γιώργη.
Ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά και μπαίνοντας στο εστιατόριο, ο χρόνος γύρισε πίσω... σα να μην πέρασε μια μέρα! Η πολυτελής σάλα με το ζεστό περιβάλλον και τα στρωμένα με λινά τραπεζομάντηλα τραπέζια, προδιέθεταν πάντα θετικά τον επισκέπτη.
Αλλά εκεί που αρχίζει η μαγεία είναι όταν περνώντας το αίθριο με τη τζαμαρία, βρίσκεσαι σε μια απίστευτη βεράντα με ανεμπόδιστη θέα ως το Σαρωνικό.
Ο Μίλτος είχε φροντίσει για ένα τραπέζι που η θέα σου έκοβε την ανάσα και ένα μενού degustation που τώρα ετοιμάζει για τον κατάλογο. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα... αφέθηκα να επιλέξει ο ίδιος για μας!
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι το εστιατόριο ήταν γεμάτο γύρω στις 21.30 μ.μ. και ο κόσμος γύρω έδειχνε ν'απολαμβάνει το φαγητό.
Εισαγωγή στο μενού με δύο amuse bouche από τον σεφ· το πρώτο καρπούζι με μους φέτας και το δεύτερο γκασπάτσο χωριάτικης σαλάτας.
Τι να πω για να περιγράψω αυτή την εισαγωγή; Το πρώτο που θα αναφέρω είναι ότι καρπούζι με φέτα δεν έχω φάει ποτέ από άποψη· εδώ είχαμε το απόλυτο ταίριασμα καθώς η αψάδα της φέτας έδενε με το δροσερό καρπούζι, η sauce βασιλικού έδινε τ'αρώματα και το χαβιάρι πάνω, έκανε ένα μοναδικό κοντράστ.
Όσο για το γκασπάτσο χωριάτικης σαλάτας, ο σεφ είχε πετύχει να αναδείξει όλες τις γεύσεις των υλικών της χωριάτικης μέσα στην κρύα σούπα. Τα ψιλοκομμένα λαχανικά που κάθονταν πάνω στη φρυγανισμένη φέτα ψωμιού πρόσθεταν τόσο χρωματικά όσο και γευστικά στο πιάτο.
Το carpaccio μόσχου συνδυάστηκε με ροδάκινο, κόκκινο κρεμμύδι και τσίλι και η φίνα γεύση του κρέατος ξεχώριζε... να μαντέψω ότι συνεχίζει να έχει τον ίδιο προμηθευτή κρέατος, τη φάρμα που τον προμηθεύει εδώ και χρόνια; Από όσο ξέρω είναι η φάρμα Κυλερτζή στη Χαλκίδα.
Στο πιάτο με το τσιγαρέλι με καλαμάρι και τσιπς καλαμάρι και ρύζι, νομίζω ότι διαφαίνονται ξεκάθαρα οι ρίζες απ'το Ιόνιο· η παράδοση συναντά τη δημιουργία και την άρτια τεχνική του σεφ.
Οι παπαρδέλες aglio e olio με μυλοκόπι ξεχώριζαν μέσα απ'την απλότητά τους.
Η Κέρκυρα έκανε ισχυρή την παρουσία της στο επόμενο πιάτο, που ήταν μυλοκόπι μπουρδέτο με πατάτες παριζιέν και μους μανούρι.
Μ'ένα σορμπέ φραγκόσυκο, ο σεφ άλλαξε τη γεύση μας ώστε να υποδεχθούμε το επόμενο πιάτο, ένα φιλέτο μοσχάρι σοφρίτο, συνοδεία πουρέ που είναι απ΄τους καλύτερους που έχω δοκιμάσει. Όσο για το ψήσιμο του κρέατος, θεωρώ είχαν πετύχει το ιδανικό.
Το επιδόρπιο μετά από τέτοιο δείπνο ήταν ακριβώς ότι θα ήθελα· κρέμα λεμόνι πάνω σε μπισκότο βουτύρου και ιταλική μαρέγκα.
Θεωρώ ότι μέσα στο χρόνο που πέρασε, ο Μίλτος Αρμένης βρήκε τα πατήματά του και διανύει μια εξαιρετική περίοδο.
Οι "Ορίζοντες" διεκδικούν και πάλι μια θέση στη γαστρονομική αθηναϊκή σκηνή και μια θέση στην καρδιά μας.
Περιμένουμε με αγωνία και το νέο "concept" στο "Όμικρον" στην Κηφισιά που σίγουρα θα ταράξει τα νερά.
Κόστος κατ'άτομο γύρω στα €40 χωρίς κρασί.

Λόφος Λυκαβηττού
Τηλ. 210 7227065 - 210 7210701


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου