Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κυρίμαι - Γερολιμένας

Η Σταυριανή Ζερβακάκου, μια βέρα Μανιάτισσα, μετά από 11 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, αφού δούλεψε ως private chef στη βίλα γνωστού μόδιστρου, μετά σ'ένα μπιστρό κάτω απ'τον Πύργο του Γαλατά και αφού ανέλαβε ως executive chef το Karakoy Gurmruk στην καρδιά της Πόλης, επιστρέφει στη γενέτειρά της, τη Μάνη και αναλαμβάνει την κουζίνα του ιστορικού ξενοδοχείου του 19ου αιώνα "Κυρίμαι".
Με τις μνήμες απ'τις κουζίνες της Πόλης και υλικά απ'τη λακωνική γη, η 36χρονη chef με τον Κούρδο βοηθό της Serkan Sanu και την ομάδα της, αναλαμβάνει το 2016 την κουζίνα του εστιατορίου του "Κυρίμαι", ανεβάζει ψηλά τον πήχη στη γαστρονομία της Μάνης και ανάβει το φάρο στον κόλπο του Γερολιμένα.
Η τοποθεσία μαγική!  Ένα deck πάνω στη θάλασσα με θέα που κόβει την ανάσα και το μόνο που σταματά το μάτι είναι ο θεόρατος βράχος του Cavo Grosso! Σ'αυτό το απαράμιλλης ομορφιάς μέρος, μπορεί κάποιος ν'απολαύσει τα δημιουργικά πιάτα της chef.
Πολύ ιδιαίτερη η σαλάτα στάρι με εποχιακά φρούτα, φυστίκι Αιγίνης, φρέσκα μυρωδικά και μελάσα ροδιού· δροσερή, αποτελεί μια καλή εισαγωγή στην κουζίνα του Κυρίμαι.
Η Σταυριανή αγαπά τους θησαυρούς της θάλασσας όπως λέει η ίδια σε συνέντευξή της και αυτό φαίνεται στον κατάλογο του εστιατορίου που έχει αρκετές επιλογές θαλασσινών.
Η σαλάτα με καπνιστή ρέγκα είχε πολλά υλικά, ωραία δεμένα μεταξύ τους όπως φρέσκα φασολάκια, αγγούρι Λακωνίας, ελιές Καλαμών, ξερά δαμάσκηνα και άγριο θυμάρι· η sauce από λεμονόμελο της ταίριαζε πάρα πολύ.
Η κόκκινη γαρίδα Γυθείου με την ιωδιούχα επίγευση, συνδυαζόταν με σπιτική μαγιονέζα· πραγματικός πειρασμός!
Αξίζει να δοκιμάσετε τα βλήτα με σκορδιγιάουρτο, ποσέ χωριάτικο αυγό και τσουχτό βούτυρο με ξηρό δυόσμο.
Πως θα σας φαινόταν ο extreme συνδυασμός της καπνιστής σαρδέλας με πεπόνι, μαντζουράνα και φρεσκομαζεμένο κρίταμο; Η chef έχει καταφέρει να δέσει τα υλικά και να δημιουργήσει ένα ωραίο πιάτο.
Στο balik ekmek αξιοποίησε τα ντόπια υλικά και έφερε μνήμες της Πόλης να απογειώσουν τη γεύση μας· προζυμένιο ψωμί με σκορδοβούτυρο που πάνω του απλώνονται καραμελωμένα κρεμμύδια, βραστά χόρτα, καπνιστό σύγκλινο και φιλέτο λαβράκι με τραγανή πέτσα και όλο αυτό ντυμένο με λαδολέμονο μουστάρδας.  Ένα φύσημα αέρα της Πόλης στο γραφικό Γερολιμένα!
Αλλά και τα πιάτα κρεατικών του καταλόγου, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα...
Οι γκόγκες (τοπικό χειροποίητο ζυμαρικό) σερβίρονται με σιγομαγειρεμένο κατσικάκι, γιαούρτι και τσουχτή μυζήθρα Τραχειάς. Ιδανικά θα ήθελα λιγότερη ποσότητα γιαουρτιού στο πιάτο.
Το Κοζούνι (πίτα του γάμου) ήταν κατώτερο των προσδοκιών μου· είχε γέμιση κουνελιού, γραβιέρα Νάξου, λιαστή τομάτα και άγριο μάραθο, αλλά δεν ήταν στο επίπεδο των υπολοίπων.  Το φύλλο ήταν στεγνό και η γέμιση αρκετά βαριά.
Από γλυκά, δοκιμάσαμε δύο εκ των τριών που είχε ο κατάλογος, χωρίς να μας εντυπωσιάσουν.
Στην κρέμα μαστίχας με φυστίκι Αιγίνης και ροδοπέταλα, το χιώτικο ροδόσταμο ήταν παραπάνω απ'όσο έπρεπε και άφηνε μια αίσθηση πικρή στην επίγευση.
Η μους σοκολάτας είχε κομμάτια ψημένης μους, αφρίνα και ελαιόλαδο· ίσως οι chocoholics την εκτιμήσουν γιατί εμένα μου ταιριάζουν στη γεύση μου πιο light γλυκά.
Για όποιον διαμείνει στο ξενοδοχείο, το πρωϊνό είναι εξαιρετικό!
Στα τραπέζια φτάνουν μικρά πήλινα μπολάκια μ'όλα τα καλούδια της μανιάτικης γης· τομάτα μαριναρισμένη με ελιές Καλαμών και παξιμάδι, ξεροσφέλι και γραβιέρα, σύγκλινο, λουκάνικο και σαλάμι απ'την Τρίπολη, τραβηχτές μανιάτικες πίτες με μέλι και ταχίνι, τάρτα με αχλάδι και φρέσκα φρούτα με ρόδι.
Μη χάσετε την ομελέτα με τσιγαριαστά χόρτα, εμπνευσμένη απ'τη chef!
Κόστος κατ'άτομο: €25 - 35 χωρίς κρασί.

Γερολιμένας, Μάνη
Τηλ.: 2733 0 54288

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου