Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Nolan - Το μπιστρό στον οδό Βουλής που έχει γίνει "talk of the town"

Ο Κώστας Πισσιώτης μετά το πετυχημένο concept του κηφισιώτικου food-bar Π-Box (που έκλεισε τον κύκλο του), συνέλαβε μια πολύ φρέσκια ιδέα και σε συνεργασία με το sous-chef του Χριστόφορου Πέσκια, Σωτήρη Κοντιζά, δημιούργησε το "Nolan". Ένα εστιατόριο όπου κυριαρχεί η έμπνευση και η τεχνική του μάγειρα, ο οποίος δημιουργεί μια κουζίνα με σαφώς ιαπωνέζικο χρώμα, αλλά χωρίς να περιορίζεται σ'αυτό.
Αλλά ας ξεκινήσουμε απ'το χώρο, τον οποίο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης και το γραφείο UCS. Παρόλο που είχαν να κάνουν με ένα μικρό χώρο, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φωτεινό και με ωραία ενέργεια μαγαζί, όπου κυριαρχούν το λευκό μάρμαρο και ο δρυς στο πάτωμα. Η περιμετρική τζαμαρία ξεκινάει απ'το πάτωμα και καταλήγει στο ταβάνι, φτιαγμένη ώστε να μην περιορίζει το βλέμμα προς το δρόμο. Ο άσπρος μαρμάρινος πάγκος εν είδει πάσου, γεμάτος με μπουκάλια από ποτά και από πάνω του "κρέμεται" σαν γέφυρα πλοίου, η σχεδόν "open Kitchen". Εκεί ο Σωτήρης Κοντιζάς και η ομάδα του επιχειρούν ένα συνδυασμό ελληνικών και αστιατικών στοιχείων όπως άλλωστε και η καταγωγή του chef.
Ο Σωτήρης μυήθηκε στην κουζίνα της Άπω Ανατολής λόγω της Γιαπωνέζας μητέρας του αλλά πέραν αυτού έχει εκπαιδευτεί στην τεχνική της ιαπωνέζικης μαγειρικής και η προηγούμενη εμπειρία του είναι πολύτιμη.
Μετά τη θητεία του δίπλα στο Χριστόφορο Πέσκια (στο Π-Box), στο Nolan του δόθηκε η ευκαιρία να μεγαλουργήσει.
Κάθε πιάτο είναι ακριβώς όπως περιγράφεται στο μενού καθώς η φιλοσοφία του Nolan είναι να αναδείξει τα υλικά χωρίς φιοριτούρες.
Όμως επειδή στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να συνδυάζουμε οπωσδήποτε το φαγητό μας με κάποιο συνοδευτικό, στο Nolan προτείνουν βελούδινο πουρέ, ρύζι ατμού το οποίο έρχεται σκεπασμένο με πούδρα τηγανητού κουνουπιδιού που προσθέτει πολύ στη γεύση. Ψωμί ως κουβέρ δε φέρνουν αλλά προτείνουν ένα ωραίο homemade πατατόψωμο.
Και περνώντας στο μενού, από τα 19 πιάτα του καταλόγου, ο σεφ θεωρεί ότι θα είστε υπερπλήρεις αν δοκιμάσετε γύρω στα 12.
Ξεκινήστε με γαρίδα ντάσκα σε φύλλο ρυζιού· τραγανές μπουκιές λεπτής ρυζογκοφρέτας που το θαλασσινό περιεχόμενό τους, θα σας κάνει να τις λατρέψετε!
Τα καμένα λάχανα και κουνουπίδια με καρύδια και ξηρό ανθότυρο Μπαμπούνη από την Αγιασσό Νάξου, είναι ιδιαίτερο πιάτο· η βουτυράτη γεύση και το έντονο άρωμα του τυριού, που έχει μια υποψία γεύσης ροκφόρ, σπάει τη flat γεύση των λαχανικών και το καρύδι δένει απόλυτα με το όλο σύνολο.
Η "γόπα για μωρά" ήρθε ψημένη στην εντέλεια, πολύ ζουμερή και με ντελικάτη γεύση.
Το θράψαλο με μαραθόριζα έρχεται κομμένο σε ροδέλες και έχει σαφώς γιαπωνέζικο χρώμα καθώς το γεύεσαι.
Η βασιλική ζαργάνα - σε μορφή καρπάτσιο - σερβίρεται με γλυκιά σάλτσα mirin και πικάντικο τριμμένο ραπανάκι και ρύζι ατμού με αποξηραμένο αυγό και κουνουπίδι.
Ο κυνηγός (είδος ψαριού) ceviche έγινε ένα "πειραγμένο" φρικασέ πολύ δροσερό για τα ελληνικά δεδομένα.
Τα soba noodles από φαγόπυρο (δημητριακό που ανήκει στα super foods απ'το οποίο φτιάχνονται τα noodles) με ταχίνι, τραγανό πράσο, μυρωδικά και καπνιστό σολομό, είναι ένα πολύ ωραίο πιάτο· παρόλο που τη γεύση του σολομού καλύπτουν τα υπόλοιπα υλικά, μπορείς να καταλάβεις την εξαιρετική ποιότητα του ψαριού.
Το "Nolan Cod Burger" είναι ένα burger σολομού που αξίζει να δοκιμάσετε· το αφράτο bao bun (ψωμάκι ατμού) κλείνει μέσα του ένα άψογα παναρισμένο σολομό συνδυασμένο με τα απαραίτητα λαχανικά.
Μη χάσετε τα ψωμάκια ατμού με χοιρινά μάγουλα και για όσους είναι ανοιχτοί στις x-treme γεύσεις, η βιετναμέζικη κοτόσουπα είναι το πιάτο must: σε λεμονάτο ζωμό κολυμπούν διάφανα noodles ρυζιού με κόκκινο τσίλι, τραγανό κόλιανδρο, δύο μπουτάκια κοτόπουλου και ένα αυγό παστό· σπάζοντας τον κρόκο, αυτός χύνεται στη ζεστή κοτόσουπα και έχετε την αίσθηση του αυγολέμονου.
Πιάτο ημέρας κονφί πάπιας με κάστανα· εδώ έχω τις ενστάσεις μου γιατί η έντονη γεύση ξυδιού κάλυπτε τα εξαιρετικά υλικά του πιάτου.
Κλείστε το γεύμα σας με κάποιο από τα ιδιαίτερα γλυκά του Nolan.
Το πρώτο, ένα μπολ με σπασμένες κατάλευκες πλάκες μαρέγκας, ένα πράσινο χιόνι που έβγαζε αρώματα βοτάνων και εσπεριδοειδών και ως βάση μια κρέμα κάσταρντ· νιώθεις την κάθε μπουκιά να ξεπλένει τον ουρανίσκο σου και να σε προετοιμάζει για μια πιο γεμάτη γεύση.
Το δεύτερο, μια μπάρα από κρέμα ζάχαρης με ρούμι την οποία αγκαλιάζει μια σως μελάσας και τη γεύση εντείνει ακόμη περισσότερο ο καφές ρομπούστο που την έχουν πασπαλίσει.
Και η ολοκλήρωση έρχεται με το σοκολατένιο γλυκό με έντονη γεύση πικρής σοκολάτας και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
Η λίστα κρασιών είναι ενημερωμένη και θα βρείτε αρκετές επιλογές για να συνοδεύσετε το φαγητό σας, τόσο από τον ελληνικό όσο και από το διεθνή αμπελώνα.
Το Nolan είναι αυστηρά non-smoking και θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα για να βρείτε τραπέζι γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη. Θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση τουλάχιστον 15-20 μέρες νωρίτερα, ειδικά για Παρασκευή - Σάββατο.
Υπολογίστε €35-40 κατ'άτομο χωρίς κρασί. Ανοιχτά και μεσημέρι - Δευτέρα κλειστά

Βουλής 31-33, Αθήνα
Τηλ. 210 3243545




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου