Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Το "Ειδικόν" - Η τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα στον Πειραιά

Από το 1920, στην οδό Σαλαμίνος & Ψαρών, στα ταμπούρια του Πειραιά, με ιδρυτή τον Αριστείδη Παπακωνσταντίνου από το Γαρδίκι Τρικάλων, το "Ειδικόν" στέκει ανέγγιχτο απ'το χρόνο, κλείνοντας έναν αιώνα ζωής.
Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα που πουλούσε είδη μαναβικής και είχε ελάχιστα τραπέζια για να τρώνε οι γείτονες. Το τραμ περνούσε 50 μέτρα απ'το μαγαζί και είχε γίνει στέκι. Από το 1980 και μετά λειτουργεί μόνο ως ταβέρνα (καπηλειό όπως λέει ο κυρ-Απόστολος - το αφεντικό). Πάντα στο υπόγειο έφτιαχναν το δικό τους κρασί και συνεχίζουν ακόμη.
Το εσωτερικό απείραχτο εδώ κι έναν αιώνα. Το παμπάλαιο ψυγείο "εν Ελλάδι 1938" με το ξυλόγλυπτο σκάλισμα λειτουργεί κανονικά και το χώρο κοσμούν παλιές ζυγαριές, κονσερβοκούτια, κουτιά Tide, φιγούρες του θεάτρου σκιών και φωτογραφίες επώνυμων καλλιτεχνών της εποχής εκείνης, που πέρασαν απ'το μαγαζί, όπως ο Καζαντζίδης, ο Τσιτσάνης και άλλοι.
Στο μεταλλικό ρολό που ασφαλίζει το μαγαζί φαίνονται οι τρύπες απ'τις σφαίρες των Γερμανών στην Κατοχή. Εδώ γυρίστηκαν και κάποιες σκηνές απ'τη "Ρόζα της Σμύρνης".
Ο κυρ-Αποστόλης που πήρε την ταβέρνα απ'τον πατέρα του, πράος και ιδιαίτερος άνθρωπος, έχει παραδώσει τα ηνία της επιχείρησης στο γιο του Αριστείδη. Η ταμπέλα πλέον του μαγαζιού είναι "Αριστείδης Αποστόλου Παπακωνσταντίνου & Υιός". Από Αριστείδη... σε Αριστείδη λοιπόν η ταβέρνα.
Η κυρά-Βούλα - γυναίκα του κυρ-Αποστόλη - μαγειρεύει στην κουζίνα και το μενού εδώ και χρόνια το ίδιο.
Τα πιάτα λιγοστά όπως ταιριάζει στο ύφος της ταβέρνας, αλλά αυθεντικά.  Κεφτεδάκια, φάβα "παντρεμένη", τοματοσαλάτα, πατατούλα φρέσκια κομμένη στο χέρι με αυγά μάτια (το τηγάνισμα σε πετρογκάζ κάνει τη διαφορά), ομελέτα με λουκάνικο ή με corned beef... το γνωρίζετε; Εγώ το είχα μόνο ακουστά πριν το δοκιμάσω στο "Ειδικόν"! Προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά σε κάποιους φέρνει θύμησες παλιές...  Μη χάσετε το συκώτι τους και το σουτζούκι που είναι το σουξέ του μαγαζιού.
Αυτό που κάνει το μαγαζί και ξεχωρίζει από παλιά είναι ότι όλοι γίνονται μια παρέα... τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν μουσική χωρίς να είναι επαγγελματίες· ξεδίνουν και βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό και το εντυπωσιακό είναι ότι το κοινό είναι ετερόκλητο.. εφοπλιστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι της γειτονιάς.
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο έχουν ζωντανή μουσική αλλά το γλέντι δεν κρατάει ως το πρωί. Ο κυρ-Αποστόλης κατεβάζει ρολά στις 23.00 μ.μ. τις καθημερινές και τα Σάββατα το αργότερο στη 01.00 π.μ. Δεν καταλαβαίνει ούτε από πολιτικούς, ούτε από επώνυμους. Γύρω στις 21.30 μ.μ. έχουν τελειώσει τα περισσότερα φαγητά, κρατήσεις δεν δέχονται, Κυριακές, αργίες και γιορτές κλειστά.
Οι πελάτες το ξέρουν και το σέβονται· αλλιώς χάνουν την ευκαιρία να φάνε σε μια απ'τις πιο παλιές και αυθεντικές μπακαλοταβέρνες..
Κόστος κατ'άτομο γύρω στα €15 - 20 με χύμα κρασί δικό τους.

Ψαρών 38 & Σαλαμίνος
Τηλ. 210 4612674

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου