Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Salvia - Η κουζίνα της Ηπείρου με δημιουργικές πινελιές

Σε ένα μπαλκόνι πάνω απ΄την Αρίστη, στα Ζαγοροχώρια, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Aristi Mountain Resort, θα γευθείτε τη δημιουργική κουζίνα του Γιάννη Λιόκα στο εστιατόριο "Salvia".
Ο chef έχει καταγωγή απ'την Ήπειρο και έχει επιμεληθεί ενός μενού που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Έχω δοκιμάσει πιάτα του Λιόκα στο "Nolita" στο Κεφαλάρι και τολμώ να πω ότι αυτά του Salvia είναι εφάμιλλα αν όχι ανώτερα!
Τα εύσημα ανήκουν - εκτός του Γιάννη Λιόκα - στο sous chef Γιώργο Γούργαρη, ο οποίος ηγείται της κουζίνας του Salvia και με προϊόντα της περιοχής, παρουσιάζει ελληνικά πιάτα μαγειρεμένα με κομψό τρόπο και σύγχρονες πινελιές.
Ξεκίνημα με ζυμωτό ψωμί συνοδεία φρέσκου βούτυρου της περιοχής και ανθός αλατιού, καθώς και Ηπειρώτικη αλευρόπιτα με φέτα.
Οι πατάτες στη θράκα με κρέμα από καμμένο βούτυρο, μανιτάρια και μοσχαράκι σε στάχτη ήταν μια εξαιρετική επιλογή και ανέβασε ψηλά τον πήχη! Οι προσδοκίες μας για τη συνέχεια ήταν υψηλές...
Δεν απογοητευτήκαμε καθόλου με τη συνέχεια που ήταν ντόπιο λουκάνικο με κρέμα φασολάδας και σπιτικό τουρσί πιπεριάς, αν και συγκρινόμενο με το πρώτο, σίγουρα έχανε πόντους.
Ο λαχανοντολμάς με αυγολέμονο ήταν με κιμά προβατίνας και ταίριαξε πολύ καλά με τον πουρέ καρότου με κύμινο.
Πολύ ενδιαφέρον πιάτο του καταλόγου είναι το αυγό σε κρούστα από ξινό τραχανά, λάχανα και γκίζα. Λόγος για να επιστρέψω στο Salvia μιας και δεν το δοκίμασα, καθώς και το καπνιστό χέλι με σιγομαγειρεμένη πανσέτα σε πετιμέζι, ξινόμηλο και πουρέ από κρεμμύδια γιαχνί.
Στα κυρίως, το χοιρινό πρασοσέλινο ήταν η εξέλιξη ενός παραδοσιακού πιάτου της περιοχής και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό.
Το αρνί μαγειρεμένο με ρεβύθια και καρδιές μαρουλιού, συνοδευόταν από λάδι δυόσμου και πρόβειο γιαούρτι. Κατά τη γνώμη μου, η έντονα όξινη γεύση του γιαουρτιού κάλυπτε τα υλικά του πιάτου.
Από το μενού, τα δύο κυρίως πιάτα που ξεχώρισα, ήταν ο κόκορας με χυλοπίτες, μανιτάρια και πλούσια κρέμα από κεφαλογραβιέρα Πωγωνίου καθώς και τα μοσχαρίσια μάγουλα στιφάδο με καπνιστή κρέμα πατάτας και chutney μανιταριών.
Και τα δύο πιάτα περιείχαν ντόπια υλικά της Ηπείρου, στηρίζονταν στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και η άρτια τεχνική του chef τα ανέδειξε με δημιουργικό τρόπο.
Από τα γλυκά του καταλόγου, δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν και κλέβουν τις εντυπώσεις: το γαλακτομπούρεκο στο φούρνο με σιρόπι από μπαχαρικά και εσπεριδοειδή και ο ανοιχτός γιαννιώτικος μπακλαβάς με παγωτό κανέλα.
Προσεγμένη λίστα κρασιών και σωστά τιμολογημένη.
Κόστος γύρω στα €30 - 35 κατ'άτομο χωρίς κρασί για πλήρες γεύμα με γλυκό.

Αρίστη Ζαγορίου
Τηλ. 2653 0 41330

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου